I ove godine obilježen Dan bijelih traka u Kalesiji

U Kalesiji je i ove godine, protestnom šetnjom, obilježen 31. maj – Dan bijelih trka, kao znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih u prijedorskoj opštini od 1992. do 1995. godine, među kojima je 102 ubijene djece.

Organizatori obilježavanje bili su JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija Udruženje građana „Korak“ i Medžlis IZ Kalesija. Okupljenima su se, ispred BKC-a, obratili Alija Džafić, direktor JU BJKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, i Mujo Tosunbegović, sekretar Organa uprave, u ime općinskog načelnik Seada Džafića. Oboijica su istakli da se moramo sjećati ovih zločinačkih događaja, ne zbog širenja mržnje, nego da se sačuva od zaborava, kako nam se ne bi ponovili.

Učesnici protestne šetnje, sa bijelim trakama oko rukama, nakon šetnje kalesijskim ulicama, proučili su Fatihu ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u znak sjećanja na sve prijedorske žrtve i na sve žrtve Genocida i Agresije na BiH.

Dan bijelih traka jeste dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Naime, na tog dana tadašnje vlasti u Prijedoru naredile su nesrpskom stanovništvu da na rukav svežu bijele trake, a na kuće izvjese bijele plahte – kako bi ih se prepoznavalo. Takav potez bio je samo uvertira u masovni zločin koji će se dogoditi u Prijedoru i okolini. I dogodio se, nedugo zatim.

U Prijedoru je ubijeno 102 djece. Ubijeno je više od 3.000 Prijedorčana, među kojima 256 žena. 31.000 ljudi bilo je zatočeno u logorima. 53.000 su žrtave progona i deportacije.

(Provincija.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: