I Kalesija ima svog odžačara

Već je nastupila jesen i već su počele pripreme za zimu. Osim kupovine ogrjeva, nužno je i očistiti odžake. Da vatra, kako se to kaže, bolje „vuče“. Mnogima je problem čišćenje odžaka jer se boje popeti na krov, jednostavno se plaše visine.

Nema škole za odžačara, ili dimnjačara. Jednostavno, to neko zna ili ne zna raditi.

Kalesija ima svog odžačara? Riječ je o Sakibu Mehanoviću iz Prnjavora. On već godinama, između ostalih poslova, čisti i odžake. Ne samo u svom Prnjavoru, već i u drugim mjestima gdje ga zovnu.

S obzirom da se bavi limarijom i da pravi i postavlja oluke na kućama, naučio je da se vere po krovovima. To mu nije problem. A čišćenje odžaka upravo traži to – penjanje po krovovima.

– Posao odžačara nije težak, ali nosi rizik, ima opasnosti. Visina je visina, krovovi kosi i uvijek može doći do nesreće, kazuje nam Sakib Mehanović.

Ako nekom zatreba odžačar, može kontaktirati Sakiba Mehanovića na broj telefona 061 814 459. Cijena čišćenja, kako kaže, iznosi od 15 do 20 maraka po odžaku.

U narodu je uvriježeno mišljenje da će imati srećan dan onaj ko ujutro vidi odžačara. Sakib Mehanović kaže da je to sujevjeruje.

– Znam i ja da ljudi tako misle, ali jednostavno, to nije istina, to je sujevjerje.  Inače, volio bih kada bih na bilo koji način mogao usrećiti ljude, kaže nam kalesijski odžačar Sakib Mehanović.

Odžačaru nije potreban neki specijalan alat, dovoljno je da ima dobar i dug konopac, na čijem kraju je zavezana kugla ili  „spužva“ od žice, i duge ljestve.

Osim limarijom i čišćenjem odžaka, Sakib Mehanović obavlja i dužnost mujezina u džamiji u Prnjavoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: