U Hemlijašima danas otkrivanje spomen obilježja za osam spaljenih žrtava bošnjačke nacionalnosti

Grupa Bošnjaka je početkom rata, 08.maja 1992. godine zarobljena, strijeljana i zapaljena u štali u Hemlijašima. Nakon 26 godine od ovog stravičnog zločina, 08.maja 2018.godine u Hemlijašima kod Kalesije je klanjana dženaza i obavljen je ukop osam žrtava iz lomače, koji su strijeljani, a zatim zapaljeni u maju 1992. godine u jednoj štali.

Tim povodom danas će u Hemlijašima biti otkriveno spomen obilježje spaljenim žrtvama iz Hemlijaša, čiji su posmrtni ostaci eshumirani 24. oktobra 2016. godine iz spaljene štale i iz mezarja u Hemlijašima.

Istražitelji su ekshumirali ostatke iz štale, koja je pretvorena u zgarište i koja se nalazi u šumi, okružena minskim poljem. Upravo na ovom mjestu, u maju 1992. godine, grupa od osam Bošnjaka iz Hemlijaša, uglavnom članova familije Vildić, najvjerovatnije je prvo strijeljana, a potom i zapaljena u štali.

Nakon zločina, tamošnji stanovnici su pokupili dio skeletnih ostataka, te ih zajedno ukopali na lokalnom mezarju. Zbog toga su istražitelji ekshumacije nastavili i na mezarju, gdje su otvorili zajedničku grobnicu, u kojoj su također pronađeni spaljeni posmrtni ostaci.

Za zločin u Hemlijašima do sada niko nije odgovarao.

Protokol obilježavanja godišnjice dženaze:

12.30 – Učenje tevhida,

13.00 – Podne-namaz,

13.20 – Obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija,

13.25 – Obraćanje načelnika općine Kalesija,

13.30 – Otkrivanje spomen-obilježja.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: