Hazim Halilović: Poplavljen plato pijace u Tojšićima, oštećene putne komunikacije i bankine

Područje općine Kalesija i danas su zahvatile obilne kišne padavine usljed čega je polavljen plato pijace u Tojšićima i priobalnih dijelova lokalnih rijeka i potoka. Prema riječima Hazima Halilovića, pomoćnika načelnika za komunalne poslove i civilnu zaštitu, kišne padavine i bujične poplave su najveće probleme stvorile na putnim komunikacijama u Jajićima i Šehićima.  

„To su opet one bujične poplave počev od Bukovice i kalesijske rijeke, Kalesijce, Dubnice do Gribaje. Uglavnom nema većih poplavnih površina izuzev priobalnih dijelova, pogotovo na područjima gdje su korita onečišćena tako da je voda morala izaći iz korita. Zvaničnih informacija o klizištima još nema. Vjerovatno će nakon smirivanja padavina eventualno se pojaviti i nova klizišta. Ima odrona na pojedinim putevima u Jajićima i Šehićima, ali to ćemo sanirati vrlo brzo čim se steknu uslovi, kada prestanu podavine“, kazao je Halilović-

Dodaje da su najveća oštećenja su na putnim komunikacijamana području kalesijske općine.  

„ Oštećene su bankine, posebno na dijelovima gdje su asfaltne podloge, gdje nema urađenih kanala. Vrlo brzo morati „pozabaviti“ i tim problemima. Za sada, čini mi se, nema većih šteta. Po smirivanju stuacije ćemo vidjeti o kolikim štetama se radi. Nivo vode opada, bar kada je u pitanju kalesijska rijeka i Kalesijca. Gribaja je od jutros u porastu, u gornjem dijelu nije bilo izlijevanja. Na dijelu koji je pročišćen prošle godine, od mosta u Tojšićima do mosta na pijaci nije bilo izlijevanja. Od mosta u Bari na dijelu pijace već došlo do izlijevanja Gribaje. Mislim da nivo rijeke Gribaje neće rasti, jer je došlo do prestanka padavina“, govori Halilović.

Ističe da za sada nema ugroženih stambenih objekata, osim objekta u Jajićima koji je poplavljen prilikom jučerašnjih obilnih padavina. Halilović je na kraju rekao da je jučer u Kalesiji Gornjoj i okolnim naseljima uništen znatan broj poljoprivrednih usjeva, a da će se štete procijeniti nakon prijava građana i obilaska područja pogođenih nevremenom.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: