„Halisije“ iz Kalesije zbog pandemije ostale bez nastupa u zemlji i inostrastvu

Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Halisije“ iz Kalesije je za ovu godinu imalo zakazano nekoliko nastupa na festivalima i smotrama folkora u zemlji i inostranstvu. Međutim, zbog pandemije koronavirusa svi nastupi su otkazani, a članovi GKUD-a „Halisije“ treniraju i čekaju bolje dane.

Omer Muminović, predsjednik GKUD-a „Halisije“ kaže da je ovo društvo imalo velike planove za 2020.godinu, ali da sve pomjereno za bolja vremena.

„Trebali smo ove godine nastupiti na dječijem festivalu u Istanbulu, dogovoreni su bili nastupi u Ohridu i Austriji. Također, imali smo zakazane nastupe u nekoliko gradova u BiH na raznim smotrama i festivalima. Nažalost, sve je otkazano i nadamo se da će se ovo brzo završiti, kako bi se ponovo vratili u normalne tokove“, kaže Muminović.

Dodaje da kulturno-umjetnička društva u BiH sa velikim nestrpljenjem očekuju smirivanje situacije sa pandemijom i da još uvijek postoje očekivanje da bi se do kraja godine mogle održati neke, ranije zakazane, manifestacije.

„U kontaktu smo sa kolegama iz cijele BiH i svi čekaju da se smiri situacija sa koronom kako bi održali festivale i smotre. Većina društava nije odustala od planiranih događaja. Ukoliko dođe do poboljšanja epidemiološke situacije i mi ćemo u Kalesiji održati smotru folklora, koja se trebala održati u maju ove godine. Naši članovi vrijedno rade i s nestrpljenjem očekuju nastupe u zemlji i inostranstvu“, govori Muminović.

Enver Dautović, koreograf sa višegodišnjim iskustvom, ističe da su „Halisije“ prošle godine imale jako zapažene nastupe širom Evrope i da su očekivanje za ovu godinu bila jako velika.

„ Halisije“ su trenutno podijeljene u četiri grupe. Imamo 80 članova raspoređenih u tri ansambla, a od kraja prošle godine djeluje i rekreativna grupa, u koju se mogu uključiti svi oni koji vole igru i kolo, bez obzira da li znaju igrati ili ne. U prošloj godini smo ostavili jako dobar utisak na brojnim nastupima i prepoznati smo kao društvo koje posjeduje kvalitet. Zbog toga smo početkom ove godine dobili mnogo poziva iz brojnih evropskih, ali i gradova u BiH. Nažalost, zbog poznate situacije sve je stalo “, kaže Dautović.

Naglašava da je u Istanbulu održan online dječiji festival, na kojem su članovi „Halisija“ imali zapažen nastup.

„ Zbog nemogućnosti održavanja tradicionalnog dječijeg festivala, vlasti Turske su organizovale online festival na kojem su nastupila društva iz 51 zemlje. U jako velikoj konkurenciji osvojili smo grand prix. Nastupila su naša četiri člana. Oni su na propisanoj distanci, putem video linka, prikazali kolaž naših koreografija i ocjenjivački žiri nam je zbog toga dodijelio laskavu nagradu, na koju smo jako ponosni.“, ističe Dautović.

Bez obzira na sveukupnu situaciju „Halisije se“ pripremaju za održavanje smotre folklora u Kalesiji, ukoliko dođe do poboljšanja epidemiološke situacije.

„Mi se spremamo da u prvoj polovini septembra u Kalesiji održimo tradicionalnu smotru folkora, ako dođe do poboljšanja situacije. Već smo pripemili pozivnice za eminentna društva iz cijele BiH“, zaključio je Dautović.

U GKUD „Halisije“ se nadaju da će se epidemiološka situacija u zemlji i svijetu uskoro smiriti i da će ponovo u prepunim dvorana svojom igrom i pjesmom uveseljavati mnoge ljubitelje tradicionalnog folklora. 

(Pricesagranice/Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: