Halil Jahić podnio ostavku na mjesto predsjednika SDA Kalesija

Halil Jahić je podnio ostavku na mjesto predsjednika SDA Kalesija. Kao razlog ostavke navodi se poraz SDA-ovog kandidata Ismeta Mešića na lokalnim izborima u Kalesiji.

Za sutra je najavljeno održavanje sjednice Izvršnog odbora SDA Kalesija na kojoj će se raspravljati o Jahićevoj ostavci.

Halil Jahić je prošle sedmice gostujući u emisiji “Otvoreno”, Radija Feral kazao da se ne namjerava povući sa pozicije predsjednika SDA Kalesija i da će ovih dana biti formiran pregovarački tim za formiranja vijećničke većine.

Tvrdio je da je u SDA Kalesija stabilno stanje i da niko od novoizabranih vijećnika neće samostalno djelovati, demantujući tako špekulacije da su neki od novih vijećnika SDA najavili formiranje zasebnog Kluba vijećnika.

Šta se u međuvremenu događalo možemo samo nagađati.

Podsjećamo, problemi u kalesijskoj SDA su započeli prije dvije godine kandidaturom Rasima Omerovića za zastupnika u Parlamentu FBiH, čime je nakon desetogodišnje vladavine najavio odlazak sa pozicije prvog čovjeka izvršne vlasti u Kalesiji.

Tokom predizborne kampanje za Opće izbore 2014.godine dolazi do podjele u SDA Kalesija,  na one koji podržavaju Rasima Omerovića i grupu koja se priklanja “banovičkoj struji” SDA. Ove podjele nisu prošle nezapaženo ni u Općinskom vijeću. Polovina vijećnika SDA, bliska Omeroviću,  napušta matičnu stranku i osniva Klub za bolju Kalesiju.

Odlaskom Omerovića u Federalni parlament uslijedili su prijevremeni izbori za načelnika općine Kalesija, na kojima je pobijedio Nedžad Džafić, dotadašnji predsjednik SDA Kalesija.  Nedžad Džafić je tokom predizborne kampanje imao veliku podršku rođaka Seada Džafića, vlasnika fabrike UNIS TOK, koji tada najavljuje povratak u SDA.

Krajem aprila 2015. godine održani su izbori u kalesijskoj organizaciji SDA.  Halil Jahić je izabran za predsjednika, a Sead Džafić i Nermin Mešić za potpredsjednike OO SDA Kalesija. Nekoliko mjeseci kasnije došlo je do otvorenog sukoba između Halila Jahića i Seada Džafića.  Džafiću je vrh kalesijske SDA, predvođen Jahićem,  zamjerio što je prerano, bez zvanične odluke, istakao kandidaturu za načelnika općine Kalesija.

S obzirom da nije imao podršku u SDA, Sead Džafić okuplja tim i  kao nezavisni kandidat izlazi na izbore. Pobijedio je protukandidate Muhameda Osmanovića (SDP), Ismeta Mešića (SDA) i Rasima Omerovića (nezavisni kandidat).

Džafić je nakon pobjede kazao da se ne namjerava vraćati u SDA, a Halil Jahić da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika, jer je SDA osvojila najveći broj glasova za Općinsko vijeće.

Koliko će ostavka Halila Jahića uticati na formiranje nove vijećničke većine u Kalesiji i odnose unutar SDA saznat ćemo u narednim danima.

 

 

 

Radio Feral.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: