Gradska biblioteka Kalesija : Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su na taj dan 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Ovaj važan datum obilježen je danas i u Kalesiji. OŠ Kalesija u saradnji sa Gradskom bibliotekom Kalesija priredili su prigodan program u kojem su učenici na zanimljiv način čitali i pričali o knjigama.

Akcenat je stavljen na domaće, kalesijske autore i njihova djela, prije svega kalesijskog književnika Fahrudina Sinanovića i Mehmeda Đedovića. Oni su sa učenicima podjelili svoja iskustva, pričali su o svojim ali i drugim knjigama a učenici su bili jako znatiželjni pa su im postavljali raznolika pitanja na koja su im oni vrlo rado odgovarali.

Učenici su također mogli pogledati izložbu slika pod nazivom “Knjiga u digitalno doba” koja je postavljena u Gradskoj biblioteci.

Učenici koji su učestvovali u programu su: Mirela Kadić, Amila Smajlović, Amila Omerović, Vildana Mujkić, Amila Hodžić i Enida Selimović.

Obilježavanje Svjetskog dana knjge u Kalesiji završeno je podjelom afiša koje su učenici djelili prolaznicima na ulici i na taj način skrenuli pažnju na važnost čitanja i podučavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: