Građani Kalesije i Živinica u nedjelju biraju načelnike općina

Građani s pravom glasa na području općina Kalesija i Živinice će u nedjelju, 22.februara, na prijevremenim izborima, birati načelnike općina, nakon što su bivši načelnci Rasim Omerović i Hasan Muratović dobili mandate u Federalnom parlamentu.

U utrci za načelnika općine Kalesija su dva kandidata: Nedžad Džafić (SDA) i Muhamed Osmanović (SDP).

U Živinicama je nešto komplikovanija situacija. U izbornu trku ušli su Asim Aljić (SDA), Fahir Spahić (SDP), Fahrudin Pašić (SBB), Asmir Agić (DF) i dva nezavisna kandidata Salih Durić i Osmo Forčaković.

Predizborna kampanja se završava u petak, 20.februara.

Radio Feral je za danas (četvrtak)  u terminu od 12 sati zakazao debatnu emisiju u kojoj su oba kandidata za načelnika Kalesije, najavila svoje učešće.

Međutim, debatne emisije ipak neće biti jer je zbog bolesti učešće u debati otkazao Nedžad Džafić, kandidat SDA.

Kandidati za načelnika općine Kalesija će centralne skupove održati u petak, 20.februara. Oba kandidata imat će podršku stranačkih lidera.

Na završni predizborni skup Nedžada Džafića, koji će se održati od 18 sati u Sali BKC-a u Kalesiji najavljen je dolazak zamjenika predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića.

Pola sata kasnije u sali MSŠ u Kalesiji održat će se centralni preizborni skup Muhameda Osmanovića, kojeg će podržati i lider SDP-a Nermin Nikšić.

Pravo glasa na prijevremenim izborima u Kalesiji imat će više od 32. hiljade birača, koji će moći glasati na više od 50 biračkih mjesta u Kalesiji.

Na prijevremenim izborima u Živinicama pravo glasa ima više od 53 hiljade birača. Načelnici općina Kalesija i Živinice biraju se na period od godinu i pol dana, do održavanja lokalnih izbora u oktobru 2016. godine.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.