Festival premijera: U ponedjeljak, u 13,30 sati, u BKC-u, predstava „Eneida“

U okviru Festivala premijera, u ponedjeljak, u 13,30 sati, u kalesijskom BKC-u bit će izvedena drama „ENEIDA“ autora Publije Vergilije Marona, a u režiji Damira Mahmutovića.

Predstava je rađena u koprodukciji Teatra kabare Tuzl i Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Ovom dramom nastavlja se 2. Festival premijera koji pod motom ”Karavan teatra” povezuje Grad Tuzlu s dvije opštine i to Živinice i Kalesiju.

Predstava ENEIDA jeste legenda o Eneji, trojanskom junaku, koji je preživio osvajanje i pustošenje Troje te je, nakon dugih lutanja stigao u drevni grad Kartagu, gdje njega i njegove suborce dočekuje i u dvore prima kraljica Didona, te se rađa velika ljubav među njima. Eneida je monumentalno djelo rimskog pjesnika Publika Vergilija Marina, koji je već za života stekao slavu, kakvu malo koji pjesnik postiže i poslije smrti. Njegov ep “Eneida”, pored Homerove Ilijade i Odiseje spada u najveće svjetske epove.

Igraju: Jasmina Ibrahimović, Marija Novaković, Adna Hasanić, Sadika Kahrimanović, Hasiba Hadžimehmedović, Emir Ibrahimović, Emrah Mujkanović, Marko Mirković, Slaven Čalić, Mirko Ilibašić, Husnija Ćoralić, Faruk Ušćuplić.

Za vrijeme trajanja 2. Festivala premijera, publika će imati priliku ocjenjivati predstave ocjenama od 1-5 i na taj način odrediti pobjednika Festivala.

Cijena ulaznice 3 KM. Za učenike i studente ulaz besplatan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: