Federalni ministri posjetili općinu Kalesija

Federalni ministri Edin Ramić (raseljene i izbjegle osobe), Josip Martić (prostorno uređenje), Šemsudin Dedić (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo) i Amir Zukić (poduzetništvo i obrt) posjetili su danas općinu Kalesija gdje su se sastali sa nečelnikom Seadom Džafićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je bilo riječi o projektima koji su u fazi realizacije ili će u narednom periodu biti realizovani na području općine Kalesija, a koje, najvećim dijelom, finansiraju federalna ministarstva.  Najavljena je izgradnja hladanjače, puteva, zatvaranje koloktivnih centara, ali i podrška poljoprivrednicima i privrednom sektoru.

Ministar prostornog uređenja Josip Martić i načelnik Sead Džafić potpisali su ugovor o sanaciji puta oštećenog usljed klizišta, za koji je općina Kalesija ranije aplicirala.

„Mi smo danas potpisali ugovor o sanaciji jednog puta na klizištu za koje je načelnik uredno aplicirao. Ministarstvo za prostorno uređenje je za sanaciju ovog puta odobrilo 100 hiljada KM, dok će općina Kalesija učestvovati sa 90 hiljada KM“, kazao je ministar Martić.

Ministarsto poljoprivrede FBiH na području općine Kalesija trenutno realizira projekat sanacije, čišćenja i uređenja riječnih korita, a osigurana su i sredstva za izgradnju hladnjače u Kalesiji. Pored toga, ministar Šemsudin Dedić je najavio da će se uskoro pristupiti realizaciji projekta navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

„Svake godine se susrećemo sa sušama i poslije prvih kiša zaboravljamo na suše. Federalno ministarstvo poljoprivrede realizira deset projekata za deset općina za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, a jedna od tih općina bit će i općina Kalesija“, rekao je Dedić.

Iako su zbog suše u proteklim mjesecima poljoprivredici na području Tuzlanskog kantona pretrpjeli značajne štete, ministar Dedić se nije konkretno izjasnio o mogućim mjerama za ublažavanje posljedica nastalih šteta, a odgovornost zbog ne proglašenja prirodne nepogode je prebacio na kantonalna ministarstva.

„Mi smo zatražili od svih kantona da dostave informacije i da općine i kantoni proglase elementarne nepogode, ako postoje uslovi za to. Do sada nismo dobili povratnu informaciju. U budžetu imamo dva izvora finansiranja. To su sredstva civilne zaštite u slučajevima proglašenja elementarnih nepogoda. Druga vrsta podrške je da resorno ministarstvo poljoprivrede prilagodi Pravilnike usljed elementarnih nepogoda, što smo već radili na proljeće kada smo imali mrazeve. Informacije sa terena govore da će mnoge općine kroz svoje rebalanse budžeta obezbijediti dodatna sredstva, ako i ne bude mogućnosti za proglašenje elementarne nepogode, ali ćemo svi skupa obezbijediti dodatna za jesenju sjetvu i za podršku našim poljoprivrednicima“, istakao je Dedić.

Ipak, utjeha poljoprivrednicima mogla bi biti najava da će u narednim danima biti isplaćen dio zaostalih poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji.

„ Isplata poticaja za četvrti, peti i šesti mjesec za proizvođače mlijeka počet će danas i sutra. Nastali dug iz 2014. godine opterećuje rad našeg ministarstva i to je ono što zašto tražimo rješenje i dodatna sredstva iz budžeta“, naglasio je ministar Dedić.

Najveći dio projekata na području kalesijske općine u proteklom periodu realiziran je uz pomoć Ministarstva za raseljene i izbjegle sobe, na čijem se čelu nalazi ministar Edin Ramić. Po njegovim riječima jedan od najznačajnijih projekata koji će se realizirati u Kalesiji u narednom periodu je projekat zatvaranja kolektivnih centra.

„Zatvaranje kolektivnih centara i izgradnja socijalnih stanova za smještaj takvih lica je najznačajniji projekat koji će biti realizovan na području općine Kalesija. Trenutno je u Kalesiji 79 porodica koji žive u kolektivnim centrima. Kalesija ima pažnju ovog ministarstva i mi realiziramo različite vrste projekata na ovom području, od izgradnje infrastrukture, infrastrukture vjerskih zajednica, stambenih objekata i podrške privrednim subjektima.Razlog za podršku privrednim subjektima je što je industrijska zona u Kalesiji u blizini entitetske linije. Tako da povratnici koji su se vratili u Osmake ili Zvornik su udaljeni 5 do 10 kilometara i mogu neometano raditi u firmama koje su sa sjedištem u općini Kalesija“, kazao je ministar Ramić.

Općina Kalesija je ove godine od Ministarstva poduzetništvo i obrt dobila sredstva za razvoj i unapređenje poslovne zone, a u narednom periodu očekuje se značajnija podrška razvoju malih i srednjih preduzeća naglasio je Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH.

„Danas smo sa načelnikom i njegovim saradnicima razgovarali o mogućnostima prije svega razvoja malih i srednjih preduzeća, bilo kroz poslovnu zonu koja je ove godine dobila određena sredstva.  Istovremeno smo željeli da se upoznamo i čujemo neke ideje koji su to načini da pokušamo uticati da se ubrzano pokušaju razvijati mala i srednja preduzeća.  Dogovorili smo da admnistracija u općini Kalesija stvori pretpostavke da projekti budu urađeni u skladu sa standardima koje traže javni pozivi i nadam se da će to biti glavna korist od ove posjete“, rekao je ministar Zukić.

Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH je nedavno raspisalo javni natječaj za stipendiranje deficitarnih zanimanja. Ministar Zukić je pozvao takve učenike da se prijave kako bi stekli pravo na stipendiju ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

“Elementarni uslov je da su upisali zanimanja koja po općinskim odlukama pripadaju deficitarnim zanimanjima i starim zanatima. Na taj način stvaraju pretpostavke da dobiju 1.000 maraka stipendije za jednu godinu školovanja“, naglašava Zukić.

Zadovoljstvo današnjom posjetio izrazio je općinski načelnik Sead Džafić, koji je očekuje da će svi ugovoreni projekti biti realizirani.

„Zaista sam presretan čovjek što je ovo neuobičajna posjeta. Ovo je jedna poruka i signal da imam korektnu saradnju sa federalnim i kantonalnim ministrima. Sve je do ljudi koji vode lokalne zajednice, koliko će sebe uložiti u lokalnu zajednicu. Zahvaljujem se ministrima na posjeti i uvjeren sam da će sve ono što je dogovoeno biti i ispunjeno u narednom periodu“, kazao je načelnik Džafić.

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: