Farma Spreča dobila dozvolu za izgradnju prve elektrane na bioplin

Farma Spreča jedna od najmodernijih u Evropi u vlasništvu mljekare Milkos dobila je energetsku dozvolu od Ministarstva energetike i rudarstva FBiH za izgradnju elektrane na bioplin i to je prva elektrana i prva izdata dozvola za postrojenje koje kao primarni izvor energije koristi bioplin, piše agencija Patria.

Bioplin će se proizvoditi od otpada sa farme. Bioplinska postrojenja i proizvodnja energije iz bioplina je veoma značajan projekat u BiH i to sa aspekta implementacije Direktive 2009/28/EC, kojom je za Bosnu i Hercegovinu utvrđen obavezujući cilj od 40% udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji energije. Osim toga, naročito se ističe važnost ovakvog postrojenja i njegov utjecaj na smanjenje zagađenja i pozitivne efekte u očuvanju i zaštiti životne sredine i vodnih tokova.

 


– Ovom dozvolom omogućen je nastavak projekta, upis projekta u Registar projekata OIE i EK u fazi izgradnje i pripreme za potpisivanje predugovora o otkupu električne energije sa Operatorom za OIE i EK, a za što je preduslov i usvajanje dinamičkih kvota. Obratili smo se nadležnim institucijama sa Inicijativom za izmjenu akcionog plana Federacije BiH za korištenje obnovljivih izvora energije (APOEF), da se predvide dinamičke kvote i podsticanje proizvodnje energije iz biogasa kao primarnog OIE – navode iz kompanije.

Očekuje se da će za narednu godinu biti predviđene dinamičke kvote i podsticanje proizvodnje energije iz biogasa, potpisivanje predugovora o otkupu električne energije i početak izgradnje elektrane.

Cijeli projekat osmislio je i vodi razvojni tim sačinjen od mladih stručnjaka arhitekata, inženjera mašinstva i elektrotehnike, građevinarstva i ekonomista.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: