Enes Idrizović: Posao predsjedavajućeg sam shvatio kao i posao hirurga: Obavljam ga časno, pošteno i u skladu sa pravilima!

S obzirom da je u jučerašnjem saopćenju potpisanom od strane Press službe OO SDA Kalesija izneseno niz  neistinitih činjenica, neutemeljenih optužbi i uvreda na račun rada predsjedavajućeg Općinskog vijeća  Kalesija, kao i na rad Općinskog vijeća u cjelini, osjećam moralnu i ljudsku potrebu da reagujem, u cilju zaštite digniteta i ugleda institucija predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Općinskog vijeća Kalesija, Općine Kalesija kao i ličnosti dr.Enesa Idrizovića.

U momentu preuzimanja časne dužnosti  predsjedavajućeg Općinskog vijeća  Kalesija 02.10.2017. obećao sam da ću tu dužnost obavljati onako kao što obavljam svoj posao hirurga: časno,  pošteno i u skladu sa pravilima. U dosadašnjem radu kao presjedavajući Vijeca odgovorno tvrdim da se toga pridržavam, a svi oni koji me poznaju, naročito moji pacijenti i njihove porodice znaju moje principe, način rada, moju čestitost i poštenje.

Mislim da o tome najbolje govore činjenjice da sam jedini vijećnik u Općinskom vijeću kojem je ovo treći mandat zaredom, kao i to da sam u dvije mjesne zajednice kojim gravitiram, Raincima Gornjim i Saračima na posljednim lokalnim izborima dobio najviše glasova od svih predloženih kandidata.  Pa valjda NAROD najbolje ZNA, a to je onaj isti pošteni narod općine Kalesija koji vas je na zadnjim lokalnim izborima, gospodo iz najveće opozicione stranke u Kalesiji, kaznio za 25 godina nerada, javašluka, zapošljavanja po stranačkim i rodbinskim vezama, kao i zbog raznoraznih političkih spletki i zavrzlama.

Gospodo, morate prihvatiti činjenicu da u Općinkom vijeću postoji stabilna većina od 16 odgovornih vijećnika, koji rade u interesu onih koji su ih izabrali, a to je kalesijski narod, bez obzira sto to uporno pokušavata opstruisat svojim (ne)radom u Vijeću. Morate prihvatiti činjenicu da više niste vlast u Kalesiji, i da više ne možete raditi u svom interesu, kao štoste to činili predhodnih 25 godina.

I sam sam bio vijećnik opozicije 8 godina, često se ne slažući sa odlukama i zaključcima vijeća čiju ste vi tada većinu činili, al sam uvijek, zajedno sa svojim kolegama, radio na primjeren i adekvatan način, a ne kao što to vi pokušavata raditi sada.

Pa svako ko gubi ima pravo i da se ljuti, to je poznata stvar, to se može uraditi i puno dostojanstvenije. Ja vas razumijem, ali ne opravdavam pokušaj vaših metoda.

Razlozi napuštanja sjednice od strane kolega iz opozicije su odraz neozbiljnog shvatanja obavljanja časne funkcije vijećnika Općinskog vijeća, nemogućnost opstrukcije rada Općinskog vijeća, kao i odraz nemoći u provođenju njihovog politikanstva, a sve sa ciljem slabljenja rada Općinskog vijeća, a samim tim i izvršne vlasti.  Takvi nedolični pokušaji opstrukcije rada Općinskog vijeća nisu prolazili ni do sada, niti će u buduće, u mom mandatu predsjedavajućeg.

Nije tačno da je bilo kome od vijećnika uskraćeno pravo na diskusiju, niti slične optužbe navedene u pomenutom saopćenju, za vrijeme mog mandata što se svako zainteresovan može uvjeriti pregledom snimaka proteklih sjednica, lako dostupnih na portalima lokalnih medija.

Istina je da pojedini vjećnici iz opozicije konstatno zloupotebljavaju Poslovnik u radu Općinskog vijeća Kalesija, često zloupotrebljavajući govornicu, skretanjem sa tačke dnevnog reda, pokušavajući pridobiti jeftine političke bodove, zloupotrebljavaju mogućnost replike, poslovničke intervencije ili ispravke krivog navoda, a do sada sam reagovao samo u krajnjim slučajevima zloupotrebe, pri čemu naglasavam da nikom do sada nisam oduzeo riječ dok je diskutovao, što se također  može provjeriti.

Ovom prilikom napominjem da veći broj vijećnika iz opozicije redovno ne prisustvuje sjednicama do kraja, ali uredno naplaćuju dnevnice za iste. Pojedinci iz opozicije redovno neopravdano izostaju sa sjednica Općinskog vijeća, ali zato uredno naplaćuju vijećnićke paušale.

U saopćenju se navodi da sam nelegalno izabran na funkciju predsjedavajućeg vijeća na 2. vanrednoj sjednici  te se iznose neistine da je to potvrdilo Ministarstvo pravde FBiH iz Sarajeva. Istina je, da je pomenuto ministarstvo, a na dopis OO SDA Kalesija pozvalo nadležne komisije pri Općinskom vijeću da daju ocjene o leganosti izbora predsjedavajućeg.

S tim u vezi Komisija za statutarna pitanja i propise Općinskog vijeća Kalesija na sjednici održanoj 27.novembra 2017.godine dala je svoje mišljenje u kojem stoji da sazivanjem i održavanjem 2.vanredne sjednice Općinskog vijeća Kalesija koja je održana 02.oktobra 2017.godne nisu povrijeđene odredbe Poslovnika o radu Općinskog vijeća Kalesija.

Po već dobrom starom receptu iz kuhinje SDA nastavljaju sa iznošenjem neistina kada su u pitanju odgovori na vijećnićka pitanja, ali odgovorno tvrdim da je procenat odgovorenih pitanja daleko iznad onog za vrijeme prethodnih predsjedavajućih koji su dolazili  iz reda SDA ili njenih koalicionih partnera što se takođerlako može provjeriti.

Kada su u pitanju optužbe vezano za prenos sjednica Općinskog vijeća, ističem da je na 10.redovnoj sjednici većinom glasova usvojena inicijativa i Zaključak o tome da sjednice vijeća se ne prenose uživo što je u skladu sa Poslovnikom, prije svega iz finansijskih razloga, ali i činjenice da sjednice traju predugo jer vijećnici iz opzcije govornicu koriste za predizbornu kampanju za predstojeće izbore.

Podsjećanja radi 9.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija trajala je oko 13 sati, od čega je svega četiri sata bilo efektivnog rada, s obzirom na veliki broj nepotrebnih pauza koje su tražili vijećnici iz opozcije želeći da opstruiraju rad vijeća.

Sjednice Općinskog vijeća Kalesija neće se emitovati uživo, ali će građani imati priliku da putem lokalnih medija sjednice pregledaju bez cenzure i bilo kakvih isijecanja, za razliku od perioda kada je vlasti bila SDA pa je cijela sjednica emitovana u 60 minuta „Vijećničke hronike“ u kojoj ste vi određivali šta će građani da čuju, a šta ne.

Vas iz SDA pozivam ukoliko smatrate da na bilo koji način djelujem protiv zakona ili nelegalno da to prijavite nadležnim ustanovama, a ne da pojedini vijećnici za govornicom iznose neistine o meni i mom imenovanju na mjesto predsjedavajućeg. Vrijeđanja mene, vijećnika iz bilo koje stranke kao predsjedavajući neću nikada dozvoliti za vrijeme mog mandata, a protiv takvih pojedinaca ću ubuduće poduzeti odgovarajuće pravne korake.

Naglašavam da ovu povjerenu časnu dužnost presjedavajućeg obavljam volonterski, bez korištenja službenog  automobila, službenog mobitela, službenih djevnica i uusluga reprezentacije na koje zakonski imam pravo, za razliku od mojih prethodnika koji su dolazili iz SDA koji su ove privilegije uglavnom zdušno (zlo)upotrebljavali i bili profesionalci te su imali nadprosječne plaće.

Odgovorno tvrdim da na funkciji predsjedavajućeg Općinskog vijeća Budžetu Općine Kalesija uštedim oko osam hiljada KM mjesečno, što do sada nije bio slučaj.

Napominjem da u redovima opozcije imam prijatelje, kolege, rođake i komšije čiji rad izuzetno cijenim i poštujem i svaku  njihovu primjedbu i sugestiju uvažavam, ali ovakva saopćenja koje pristižu iz kancelarije OO SDA Kalesija samo su dokaz da kvalitetno obavljam svoju dužnost i svakako su mi stimulans da bude još bolji.

 

S poštovanjem,
Predsjedavajući OV Kalesija,
Dr. Enes Idrizović,mr.med.sc.
Specijalista opće hirurgije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: