EKOLOŠKI LITERARNI NATJEČAJ: ”NAŠE RIJEKE – BEZ VODE NEMA ŽIVOTA”

U okviru manifestacije „Svjetski dan voda – 22. mart ”, Ekološko udruženje građana „EKO-ZELENI“ Kalesija, u saradnji sa JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, raspisuje natječaj za najbolji literarni rad za učenike osnovnih i srednjih škola općine Kalesija o temi ”NAŠE RIJEKE – BEZ VODE NEMA ŽIVOTA”

Ciljevi natječaja su podizanje nivoa ekološke svijesti kod stanovništva o važnosti vode u životu čovjeka i zaštita naših rijeka.

U natječaju mogu učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola općina Kalesija i Osmaci, koji će pisati radove koji se odnose na zaštitu i unaprjeđenje ”zdravlja” naših rijeka, očuvanja i korištenja vode u domaćinstvu, poljoprivredi i slično. Na ekološki natječaj se mogu javiti i studenti.

Mi živimo u području oko gornjeg toka rijeke Spreče. Naša je velika obaveza da se trudimo da  primamo čiste vode i da propustimo nizvodno čiste i zdrave vode naših rijeka. Svjedoci smo nesavjesnijh pojedinaca koji povremno ostavljaju kruti otpad u livade, šume ili pored rijeka.Tokom velikih kiša sav otpad uglavnom završava u koritima naših rijeka. Time se ugrožava biodiverzitet, zatrpava korito rijeka i nastaju brze poplave poljoprivrednih imanja (uzaludan rad naših poljoprivrednika na njivama sprečanskog polja). Trebamo raditi na razvoju ekološke svijesti i eklološke odgovornosti kod stanovništva za bolji i pravedniji odnos prema prirodi.

Radove možete dostaviti lično u BKC-a, ili poslati na email: bkc.kalesija@bih.net.ba. Rok za dostavljanje radova je ponedjeljak 15. 3. 2021.

Za najuspješnije  učeničke radove bit će  obezbjeđeno više nagrade. Također, svi učesnici i sve škole će dobiti zahvalnice i knjige.

Škole učesnice na ekološkom natječaju će dobiti i sadnice za uređenje školskog dvorišta koje ća saditi u povodu Dana planete Zemlje (ekološke akcije – Proljeće u našem zavičaju).

Kontakt:.Fahrudin Sinanović, telefon 061 291 994, e-mail:fsinanovic@gmail.com.

Kalesija, februar 2021.                                                                  Organizacioni odbor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: