EKO – ZELENI TK: Nermina Subašić pobjednica literarnog natječaja

U organizaciji Eko-zelenih Tuzlanskog kantona u kalesijskoj biblioteci održana je završna manifestacija pod nazivom:”PEDAGOŠKO-EKOLOŠKE  METODE RAZVOJA ZDRAVIH STILOVA ŽIVOTA KOD MLADIH – PREVENCIJA OD POJAVE UZIMANJA ALKOHOLA I DROGEU okviru manifestacije izvršena je dodjla nagrada pobjednicima literarnog ekonatječaja o temi “Droga i alkohol su najveće zlo”.

Na početku manifestacije prisutnima se obratio prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Eko-Zelenih TK.

 – Ovaj projekat treba da doprinese jačanju zdravstvene svijesti kod javnosti, a posebno u vezi pojave toksikomanije/droge/ i njenog širenja u zajednici zbog čega želimo da djelujemo preventivno. Jedna od pedagoških metoda jeste i raspisivanje ekološkog natječaja za pisanje literarnih radova o ovoj temi.  U ekoškom i socijalnom  pogledu djelujemo na ukljčivanju mladih, školskih i fakultetskih zajednica u ekološke aktivnosti i u cilju razvoja ekološkog aktivizma na planu ekološke edukacije. Želimo uključiti mlade u brojne društvene, odnosno socijalne aktivnosti koje doprinose razvoju zdravih stilova života kao što su: sport, kulturne aktivnosti, izleti, ekskurzije, sekcije mladih, istraživanja i slično. Moramo biti odgovorni prema prirodi i sebi, rekao je između ostalog prof. dr. Muhamed Omerović.

O ovoj temi, svako iz svoga ugla, govorili su još i prof. dr. Marica Petrović, mr. Munevera Džafić, mr. Muhamed Majdančić, direktor Centra za socijalni rad Kalesija, Amila Alikadić, predstavnica mladih Kalesije, i književnica Hazeta Salihović – Hamzić, koja je kazala da je upravo alkohol, kao zlo koje razara porodicu, tema njenog romana „Šapat sudbine“.

Fahrudin Sinanović, novinar i književnik, predstavio je rezultate Žirija za odabir najboljih radova.

– Pristigao je veliki broj radova. Dosta ih je bilo ujednačenog kvaliteta pa smo umjesto predviđenih pet nagrada, nagradili čak 12 radova. Drago mi je da su među učesnicima natječaja bili i dvije autorice koje iza sebe imaju objavljene knjige, a to su Nermina Subašić i Melisa Brkić, kazao je Sinanović.

Pobjednica natječaja je Nermina Subašić, studentica 6.  godine Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. Drugo mjesto podijelili su: Melisa Brkić, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli, Haris Maleškić, student Stomatološkog fakulteta UNSA, Amina Šehić, OŠ “Novi Grad”, Ajla Džambić, OŠ “Tojšići”, i Azur Džafić, student Tehnološkog fakulteta u Tuzli. Treće mjesto podijelili su:  Lejla Brkić, OŠ “Rainci Gornji”, Amila Kamerić, OŠ Kalesija,Nejla Šmigalović, OŠ “Tojšići”, Haris Halilović, OŠ „Memići“, Eman Šmigalović, OŠ “Tojšići”, i Lamija Smajić, OŠ “Tojšići”.

Osim novčanih nagrada, pobjednici su dobili diploma i knjige. Knjige i zahvalnice su dobili i svi ostali učesnici natječja.

Ovaj projekat podržali su Ministarstvo rada i socijalne politike TK i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Partner u projektu bila je i JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija-

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: