Dramski studio “Ankata” iz Kalesije afirmira pozorišnu umjetnost kod djece i mladih

Dramski studio “Ankata” je projekt istoimene organizacije mladih dramskih umjetnika, koji se implementira u tri općine – Kalesija, Sapna i Čelić. Umjetnički voditelji dramskog studija su apsolventica na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli Sadika Kahrimanović i glumac Ermin Avdić.

Projekt dramskog studija za djecu u Kalesiji podržali su Općina Kalesija i JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija. Projekt za cilj ima promociju i afirmaciju pozorišne umjetnosti kod djece i mladih, a ove godine ciljna grupa su kalesijski osnovnoškolci. Nakon prijema polaznika koji je održan u martu ove godine, u dramski studio u Kalesiji upisalo se 26 mališana.

Tokom dva mjeseca rada, polaznici dramskog studija su istraživali govor kroz basne i poeziju za djecu. Kao rezultat istraživanja u pripremi je dječija radioemisija, a plan je da se emisija emituje na lokalnoj radio stanici u Kalesiji.

Polaznici dramskog studija su u subotu, 12. maja, u improvizovanom muzičkom studiju u prostorijama BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija snimili su audiomaterijal koji će biti oblikovan u 26 epizoda dječije radio emisije. Svaka epizoda će sadržati basnu, pjesmice za djecu kao i kategoriju “Učimo o pozorištu”. Ono što ovakav koncept čini posebnim jeste činjenica da se može posmatrati kao vršnjačka edukacija jer djeca kroz radijski prostor podučavaju djecu slušatelje o pozorištu, pravilnom govoru, te kroz pouke i teme basni i pjesmica skreću pažnju na važnost lijepog ponašanja.

Materijal trenutno prolazi kroz proces postprodukcije, a termini i frekvencija emitovanja dječije radio emisije Dramskog studija “Ankata” bit će blagovremeno objavljeni.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: