Domu zdravlja Kalesije predat novi RTG aparat (FOTO)

Domu zdravlja Kalesija je danas uručen savremeni rendgen aparat, finansiran sredstvima Evropske unije u iznosu od 112.200 KM. Aparat je nabavljen u okviru kontinuirane podrške EU zdravstvenim institucijama Bosne i Hercegovine za borbu protiv pandemije Covid 19 i posljedica koje ona izaziva, kroz projekat koji finansira EU u vrijednosti od 7,7 miliona eura, a implementira Razvojni program, Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Na ovaj način riješen je jedan od većih problema sa kojima su se u građani općine Kalesija suočavali proteklih mjeseci, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa. Naime, stari rendgen aparat je zbog kvara već izvjesno vrijeme bio van upotrebe, zbog čega su građani bili prinuđeni raditi snimke u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Prema riječima premijera Vlade TK- Kadrije Hodžića, nabavkom ovog aparata kvalitet zdravstvene zaštite stanovništva na području općine Kalesija će se podići na viši nivo i građani iz Kalesije više neće morati odlaziti u druge zdravstvene ustanove na području TK-a.

– Svjedočimo vrijednoj donaciji, vrijednom projektu koji je dodijeljen Domu zdravlja Kalesija, a koji znači povećavanje kvaliteta zdravstvenih usluga građanima Kalesije. U pitanju je rendgen aparat, softisiciran, tehonološki najmodernije vrste, koji će omogućavati znatno bolji, kompletniji dijagnostički tretman. Nabavkom ovog aparata građani Kalesije više neće morati putovati u Tuzlu ili neke veće centre nego će sve te usluge moći da rade u Domu zdravlja Kalesija. Ova donacija je rezultat zajedničkog napora Vlade TK-a, Doma zdravlja, zastupnika u Skupštini TK-a iz Kalesije i naših partnera UNDP-a i EU – kazao je premijer Hodžić, koji je izrazio posebnu zahvalnost EU.    

Općinski načelnik Sead Džafić se zahvalio donatorima koji su obezbijedili nabavku rengen aparata i naglasio da ova Vlada TK, za razliku od prethodnih, posvećuje više pažnje projektima koji dolaze iz Kalesije.

– Posmatrajući druge zdravstvene ustanove u TK, moram istaći da Dom zdravlja Kalesija nije opremljen onako kako bi trebao biti. Zahvaljujem se donatorima na vrijednoj donaciji koja je jako bitna za općinu Kalesija. Općina Kalesija, kao osnivač JZU Dom zdravlja, pomaže ovoj ustanovi i to se pokazalo u ovim teškim vremenima. Sve što je trebalo za suzbijanje pandemije Općina je obezbijedila JZU Dom zdravlja. Također, moram da kažem da aktuelna Vlada, za razliku od  dosadašnjih, pokazuje veliko interesovanje za projekte iz Kalesije, što pokazuje i današnja donacija – rekao je Džafić.     

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Kalesija Ahmed Tuzlak je istakao da je ovo jedan od najsretnijih dana za Dom zdravlja jer je konačno riješen veliki problem kako za građane tako i  uposlenike ove zdravstvene ustanove.

– Ova donacija je jako bitna. Mogu reći da je ovo jedan od najsretnijih dana naše zdravstvene ustanove budući da smo zadnjih mjeseci bili bez RTG aparata. Stari aparat koji je služio i radio dvadeset godina posljednjih mjeseci se počeo kvariti, nakon čega je bio van funkcije. Zahvaljujem se Vladi TK i resornom ministarstvu koji su brzo reagovali i zahvaljujući sredstvima EU, uz realizaciju UNDP-a, doprinijeli da dobijemo ovakav digitalni RTG aparat, koji će značajno pospješiti dijagnostiku, ali i olakšati rad osoblja – zaključio je  Tuzlak.   

Kako nezvanično saznajemo, rendgen aparat u Domu zdravlja Kalesija će biti u upotrebi za otprilike sedam dana, nakon što ovlašteni serviseri izvrše potrebne pripremne radnje za stavljenje aparata u funkciju.  

Primopredaji RTG aparata u Kalesiji su prisustvovali premijer Vlade TK Kadrija Hodžić, ministar zdravstva Božo Jurić, ministar finansija Vedran Lakić, predstavnik UNDP-a, načelnik općine Kalesija Sead Džafić, zastupnik u Skupštini TK-a Dževad Hadžić, predsjednik UO Doma zdravlja Kalesija Hajrudin Huseinović, v.d.direktora JZU Dom zdravlja Kalesija Ahmed Tuzlak i pneumofiziolog u Domu zdravlja Kalesija Muhamed Osmanović, čijoj službi je za rad prijeko potreban rendgen aparat.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: