Domu zdravlja Kalesija uručen novi mamograf

Domu zdravlja Kalesija danas je uručen novi mamograf, koji su ovoj zdravstvenoj ustanovi poklonili kalesijski privrednici, uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica i drugih pravnih i fizičkih lica.  Aktivnosti na kupovini mamografa pokrenulo je Udruženje „Ženo, majko sestro“ iz Kalesije, na čijem čelu se nalazi Nasiha Pjanić, koja je direktoru Doma zdravlja Kalesija Muhamedu Osmanoviću predala mamograf.

„Kupovina mamografa za nas znači jako puno. Naša želja je da se sve žene iz Kalesije redovno kontrolišu i tako smanjimo broj oboljelih od karcinoma. Karcinom se može izliječiti ukoliko se otkrije na vrijeme. U našem Udruženju su žene koje su odrstranile dojku i koje boluju od karcinoma, ali koje imaju pravo na život. Presretna sam što smo uspješno okončale akciju i što smo obezbijedile aparat koji će biti od koristi svim ženama. Posebno bih se zahvalila porodici Uščuplić, Vildanu i Vildani, ministru Edinu Ramiću, privrednicima i svima onima koji su podržali ovu humanu akciju“, kazala je Pjanić.

Najveće zasluge nabavku mamografa, pored predstavnica Udruženja „Ženo, majko, sestro“, pripadaju porodici Hasana Uščuplića, čiji su sin Vildan i kćerka Vildana Ramović, kroz Polo grupaciju i fabriku CPA donirali najviše novca, ali i animirali ostale privrednike iz Kalesije da podrže ovaj projekat.

„Akcija je krenula vrlo spontano prilikom obilježavanja „Dana narcisa“ u Kalesiji. Sestra i ja smo došli na ideju da pokrenemo jednu takvu aktivnost, s obzirom da je naša majka preminula od jedne takve bolesti. Željeli smo da pomognemo ovoj populaciji žena, jer se radi o najosjetljivijoj kategoriji. Za vrlo kratko vrijeme smo prikupili sredstva. Žao mi je što smo doživjeli neviđene opstrukcije i još uvijek ne možemo da shvatimo da postoji neko ko bi mogao opstruirati jedan ovakav human čin. Dobri ljudi su pobijedili, a s njima i plemenite ideje. Bit ćemo presretni ukoliko ovaj aparat nekome produži bar jedan dan života, a da ne govorimo koliko će biti sačuvano života“, rekao je Uščuplić.

Muhamed dr. Osmanović, direktor Doma zdravlja Kalesija zahvalio se članicama Udruženja „Ženo, majko, sestro“ i svim privrednicima koji su podržali kupovinu mamografa i dodao da će ovaj aparat vrlo brzo biti stavljen u funkciju.

„ U ime uposlenika Doma zdravlja i u svoje lično ime želim se zahvaliti donatorima i svima onima koji su podržali kupovinu mamografa. Period koji je pred nama će najbolje pokazati koliki je značaj ovog aparata. Radi se o dijagnostičkom aparatu koji služi za rano otkrivanje karcinoma dojke. Ovo oboljenje je u velikom porastu u posljednje vrijeme, na našem području, a da smo do sada te usluge radili u UKC-u Tuzla. Dobivanjem ovakvog aparata imamo mogućnost da za jedan dan izvršimo obradu pacijentice u našem Domu zdravlja i da istog dana postavimo dijagnozu. Riječ je o savremenom aparatu, čije usluge u nekom narednom periodu mogu koristiti i pacijentice iz susjednih općina. Time bi Dom zdravlja postao manji centar po pitanju ove dijagnostike“ istakao je direktor Osmanović.

Naglasio je da je Dom zdravlja ima osposobljen kadar i osiguran prostor za smještaj mamografa, a da će po dobijanju upotrebne dozvole od Ministarstva zdravstva FBiH prve pacijentice moći koristiti usluge mamografa.

Prisustnima se obratio i Asim dr. Musić, predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja Kalesija koji se zahvalio članicama Udruženja „Ženo, majko, sestro“, kalesijskim privrednicima i svim građanima koji su podržali ovu humanu akciju.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: