Dom zdravlja Kalesija: Preventivnim pregledom spriječite karcinom dojke

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma dojke danas je u Domu zdravlja Kalesija održana konferencija za novinare na kojoj su prezentirani rezultati dosadašanjeg rada i poduzete mjere na prevenciji ove opake bolesti od koje je u svijetu oboljelo više od dva miliona žena.

S ciljem podizanja svijesti žena o potrebi ranog otkrivanja raka dojke, Dom zdravlja Kalesija je u toku ove godine poduzeo niz aktivnosti. Posebno je naglašena potreba preventvnog pregleda žena, bez obzira da li osjećaju bilo kakve zdravstve  probleme, jer rano otkrivanje ove bolesti garantuje izlječenje.

Prema riječima doktora Muhameda Osmanovića, direktora Doma zdravlja Kalesija, nabavkom mamografa smanjene su liste čekanja pacijentica i stvoreni uslovi da se kod većeg broja žena karcinom dojke otkrije u ranoj fazi.

“Dom zdravlja Kalesija raspolaže sa dvije savremene metode za otkrivanje karcinoma dojke, ultrazvučni aparat i mamograf koji je nabavljen sredstvima kalesijskih privrednika. Ovaj aparat je instaliran u septembru 2017.godine i do kraja prošle godine uradili smo 144 pregleda. U prvih devet mjeseci ove godine uradili smo 471 mamografski pregled, od čega su, nažalost, kod 20 pacijentica otkrivene promjene koje ukazuju na karcinom dojke i one su upućene na kliničku obradu u UKC Tuzla. U istom periodu ove godine urađeno je 667 ultrazvučnih pregleda“, kazao je Osmanović.

On je još istakao da će ljekari Doma zdravlja Kalesija u narednom periodu nastojati da utiču na svijest naših sugrađanki  po pitanju preventivnih pregleda i da će se pokušati organizirati pregled svih žena koje se nalaze u rizičnoj starosnoj dobi.

Dr. Alma Suljkanović, kaže da je Komisija za podizanje kvaliteta, zajedno sa timovima porodične medicine, u proteklom periodu posebno bila fokusirana na podizanje svijesti o značaju preventivnog pregleda i ranog otkrivanja karcinoma dojke.

“Ciljna grupa bile su žene starosti preko 50 godina ali i mlađe žene koje imaju neke riziko faktore za nastanak ove teške bolesti. Individualne i grupne edukacije su rađene u timovima porodične medicine. Tako su u periodu od 24.05.do 30.05.2018.godine ljekari i medicinske sestre timova porodične medicine u mjesnim zajednicama Tojšići, Rainci Gornji i Donji, Vukovije Gornje i Donje i Kalesija organizovali grupna predavanja. Nažalost odziv pacijentica nije bio očekivan, ali smo mi nastavili da ih individualno educiramo prilikom dolaska na pregled“, kazala je dr. Suljkanović.

Govoreći o simptomima karcinoma dojke, dr.Suljkanović je posebno naglasila.

„To su najčešće iscjedak dojke, kvržica, tvrda i natečena dojka, dojka koja je promijenila veličinu i izgled, zatim ukoliko je modra, uvučenost bradavice, koje pacijentice najčešće primjete kao narandžina kora, neki bol ili uvećani limfni čvor…“, ističe dr. Suljkanović.

Ona je na kraju pozvala sve pacijentice sa područja općine Kalesija da izvrše preventivni pregled, prije nego što se pojave navedeni simptomi. Posebno je pozvala žene preko 50 godina života da urade mamografiju i da sačuvaju svoj život.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: