Dom zdravlja Kalesija bogatiji za šest novih uređaja

Kalesijski Dom zdravlja od jučer je bogatiji za dva nova ultrazvučna aparata, tri savremena ekg aparata i spirometar za plućne bolesti.

Ultrazvučni aparati su raspoređeni u Službu za ginekologiju i u područnu ambulantu u Tojšićima. Ekg aparati su najnovije generacije koji imaju mogućnost postavljanja dijagnoze odmah nakon snimanja. Umrežavanjem sistema zdravstvene zaštite, pomoću novih ekg aparata, snimak će se moći proslijedi u UKC Tuzla.
Spirometar je aparat za mjerenje funkcije pluća koji dijagnostikuje daleko veći broj plućnih funkcija, u odnosu na aparat ove namjene koji se do sada koristio u kalesijskom Domu zdravlja

Prema riječima Muhameda dr. Osmanovića, direktora JZU Dom zdravlja Kalesija nabavka ovih uređaja izvršena je u skladu sa Planom kapitalnih ulaganja, koje je su usvojili UO JZU Dom zdravlja Kalesija i Općinsko vijeće Kalesija, a čime će se u znatnoj mjeri poboljšati zdravstvena zaštita stanovništva na području općine Kalesija.

„Uz pomoć aparata koji smo već instalirali u Službu ginekologije biće olakšana dijagnostika i praćenje pacijentica u našoj Službi za ginekologiju. Drugi ultrazvučni aparat smo instalirali u područnu ambulantu u Tojšićima, čime će se poboljšati dijagnostika pacijenata u zapadnom dijelu naše općine. U prethodnom periodu smo šest ljekara poslali na edukaciju za ultrazvučnu dijagnostiku, tako da sada imamo na raspolaganju deset ljekara koji rade ultrazvuk. Nadamo se da ćemo na ovaj način smanjiti liste čekanja pacijenata koji čekaju na ultrazvučni pregled, kazao je direktor Osmanović.

Dodao da je planirana nabavka još jednog ultrazvučnog aparata koji će se instalirati u Službi hitne medicinske pomoći, čime bi se pacijentima koji se javljaju u ovu Službu olakšala dijagnostika.

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: