Delegacija općine Kalesija obišla učesnike “Marša mira” (FOTO)

Učesnici “Marša mira” danas su prešli prvu dionicu puta od Nezuka do Liplja, dugu oko 30-tak kilometara.

Kolona je krenula jutros iz Nezuka u opštini Sapna, a prva etapa puta je završena u Liplju, na području opštine Zvornik, gdje će se učesnici osvježiti, odmoriti, prenoćiti i pripremiti se za sutrašnju dionicu  dugu 35 kilometara od Liplja do sela Mravinjci, u blizini Konjević Polja u opštini Bratunac.

Organizatori Marša mira kažu da je prva faza prošla bez većih problema.

Kao i dosadašnjih godina, među učesnicima “Marša mira” je i veliki broj Kalesijaca, koje su u kampu Liplje posjetili općinski načelnik Sead Džafić i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović.

Pored nekoliko stotina učesnika s područja općine Kalesija, logističku podršku “Maršu mira”, već tradicionalno, pružaju ljekari i medicinski tehničari Doma zdravlja Kalesija, Civilna zaštita i volonteri Crvenog križa Kalesija.

Općinski načelnik Sead Džafić je ove godine za učesnike iz Kalesije obezbijedio šatore.

Večeras su u Liplju hranu i sokove učesnicima iz Kalesije podijelili volonteri Crvenog križa. Logistička podrška će biti nastavljena i sutra u kampu Mravinjci, gdje će se na licu mjesta pripremiti obrici za sve učesnike “Marša mira” iz Kalesije.

Oko 6.000 učesnika će do utorka, 10.jula pješačiti oko stotinjak kilometara po istoj ruti kojom su u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, Bošnjaci pokušali da stignu do područja pod kontrolom Armije BiH na tuzlanskom području.

 

Pogledajte fotografije iz kampa Liplje:

Marš mira 2018

 

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: