Danas u BKC-u: Promocija momumentanlog djela “Srebrenica: hronologija jendog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem”

Izdavačka kuća “Dobra knjiga” iz Sarajeva publicirala je nedavno monumentalno djelo njemačkog historičara i novinara Matthiasa Finka o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Knjiga koja je pod naslovom “Srebrenica: hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem” objavljena 2016. godine u Hamburgu, rezultat je petnaestogodišnjeg istraživanja koje je ovaj Nijemac poduzeo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja, jednog od najznačajnijih instituta u Njemačkoj po pitanju radova o nasilju u društvu u 20. stoljeću.

U okviru projekta „Genocid.ba“, promocija ove knjige održat će se danas u velikoj sali kalesijskog BKC-a, u 16,30 sati. O knjizi će govoriri Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH, Sabahudin Šarić, saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Hamza Ridžal, novinar, i Izudin Šikalo, direktor „Dobre knjige“.

Na skoro 1.100 stranica Fink detaljno opisuje dešavanja od vremena osnivanja stranaka, prvih eskalacija, opkoljavanja Srebrenice, gerilskog ratovanja i, naposlijetku, sve do završnih faza genocida tokom jula 1995. godine.

“Do sada nije napisano djelo slično ovome o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ovo je svojevrsna enciklopedija,” osvrnuo se na knjigu Sabahudin Šarić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autor knjige Matthias Fink studirao je američke studije i političke nauke, a zatim studij za savremenu historiju u Münchenu i Tübingenu. Doktorirao je 1978. godine na temu „Nacionalni interesi i razvojna pomoć“.

Radio je 35 godina kao novinar, autor i producent političkih i dokumentarnih reportaža za razne institucije njemačkog javnog servisa ARD. Kao vanjskopolitički korespodent, izvještavao je iz Srednje i Južne Amerike, Irske, Vijetnama, Palestine. Decenijama je važio kao jedan od najbriljantnijih vanjskopolitičkih komentatora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: