Danas, u 17,00 sati, u Kalesiji promocija knjige za koju je predgovor napisao nobelovac Elie Wiesel

Već nekoliko godina, krajem maja, i mi u Kalesiji obilježavamo Dan bijelih traka, u znak sjećanja na stradanja građana Prijedora i na dan kada su srpske vlasti u tom gradu naredila da nesrpsko stanovništvo na kuće mora izvjesiti bijele čaršafe, te da oko rukava moraju imati bijelu traku.

Jedan od onih koji je to sve doživio, srećom i preživio, jeste novinar, pjesnik, književnik Rezak Hukanović.

Svoja sjećanja na te teške dane Rezak je zapisao i objaviio u romanu „Deseta vrata pakla“, koji će danas biti ppromoviiran u Kalesiji. Promocija počinje u 17,00 sati. Osim autora, o knjizi će govoriti još i Zlaja Jovanović, novinar RTVTK.

„Deseta vvrata pakla“ je autobiografski roman koji govori o logorima Omarska i Keraterm, gdje je autor bio zatočen šest mjeseci, izložen najgorim fizičkim i psihičkim torturama. Predgovor za ovu knjigu napisao je i nobelovac Elie Wiesel.

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik i privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. godine. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH.

Inače, Hukanović je bio svjedok u Haškom tribunalu, a i sama knjiga je, kako nam kaže Rezak, jedan od svjedoka pred međunarodnim tribunalom. Knjiga je do sada je na bosanskom jeziku doživjela pet izdanja. Prevedena je na engleski, norveški, njemački jezik, turski jezik…

Osim u romanu, Rezak Hukanović je ratna stradanja opisao i u svojoj poeziji. Posebno je snažna njegova pjesma „Pjesma bez naslova“.

  ”Pjesma bez naslova”

Ja sam imao sina i moj komšija Rajko je imao sina,

Ja sam imao kuću i moj komšija Rajko je imao kuću,

Ja sam svome sinu kupio kompjuter,

Moj komšija Rajko je svome sinu kupio pušku,

A onda je došao rat.

Tada je moj komšija Rajko imao dvije kuće,

Njegov sin i pušku i kompjuter,

A moj sin je zajedno sa mnom odveden u Omarsku,

A Rajkov sin?

Rajkov sin je poginuo pucajući na Gradačac,

U kojemu i danas živi moj narod.

Rezak Hukanović

Ovo je poziv svim Kalesijcima da dođu na današnju promociju i da prisustvuju promociji ove vrijedne knjige.

rezak2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: