Danas sunčano i vruće

Nakon sinošnjeg osvježenja,  jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima sunčano vrijeme.  Temperatura zraka u 8 sati iznosila je 19 stepeni celzija.

Poslije jučerašnjeg izuzetno toplog i sparnog dana sinoć je nešto prije 22 sata područje Tuzlanskog kantona zahvatilo olujno nevrijeme praćine jakom kišom i grmljavinom. Za kratko vrijeme pala je znatna količina kiše koja je u Tuzli poplavila nekoliko ulica, a jake kiše bilo je i na području općine Kalesija. Za sada nema informacija o pričinjenim štetama.

Meteorolozi za danas a i narednih dana najvljuju sunčano i jako toplo vrijeme, sa maksimalnim dnevnim temperaturama do 38, a u pojedinim dijelovima zemlje čak i do 40 stepeni celzija.

Federalni hidrometeorološki zavod proglasio je žuti meteoalarm za područje Bosne i Hercegovine zbog visokih temperatura zraka. Kako je saopćeno iz tog zavoda, tokom vikenda i sve do narednog petka, očekuju se visoke dnevne temperature zraka, uglavnom, od 31 do 38 stepeni, a na pojedinim područjima i vrijednosti do 40 stepeni.

“Drugi toplinski val koji će pogoditi BiH uzrokovat će visoke temperature zraka koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje i zdravih osoba”, navode stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

Preporuka da svoje aktivnosti planirate u jutarnjim ili večernjim satima i da se u najtoplijem dijelu dana bez velike potrebe ne izlažete visokim temperaturama, kako bi izbjegli  štetne posljedice.

PROGNOZA VREMENA 

U nedjelju, 09.07.2017., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Jači razvoj oblačnosti će u poslijepodnevnim i večernjim satima usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu koji su najizgledniji u Krajini, centralnim i zapadnim područjima Bosne i sjevernim dijelovima Hercegovine. Vjetar slab, na sjeveru Bosne istočnog samjera, u ostalim područjima jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 13 i 18°C, na jugu od 18 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 32 i 37°C, na jugu zemlje do 39°C.

U ponedjeljak, 10.07.2017., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 40°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA ZA SUBOTU, 08.JULI 2017

Biometeorološke prilike su nepovoljne. Visoke temperature tokom dana, manjak svježine u noći, kod većine ljudi će loše djelovati na raspoloženje. Hronični bolesnici trebaju maksimalno reducirati kretanje i aktivnosti. Neophodno je provoditi mjere zaštite od sunca i vrućine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: