Danas nastavak konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Kalesija, bira se pred predsjedavajući OV i njegov zamjenik

Nastavak konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Kalesija zakazan je za danas od 14 sati u Sali BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija. Na dnevnom redu današnjeg nastavka sjednice je izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija.

Nezvanično, saznajemo da nova vijećnička većina broji 14 vijećnika. Pored dva vijećnika NBL (Mensur Hukić i Mujo Kadić) u vijećnikoj većini su Ramiz Baručić (samostalni vijećnik koji se nakon preuzimanja mandata priključio NBL-u) i Mirsad Omerović (BOSS – nacionalna manjina). U većini je SDA sa šest vijećnika ( Fadil Alić, Fahzeta Valjevac, Hasan Paščanović, Edin Majdančić, Mehmed Hodžić i Hasan Ramić), PDA sa dva vijećnika (Fetah Hujdur i Ferid Hodžić) i Socijeldemokrati (SD) sa dva vijećnika (Jasmin Osmančević i Faruk Džafić).

Prema nezvaničnim informacijama, kandidat za predsjedavajućeg Općinskog vijeća bit će Mensur Hukić (NBL), dok će Jasmin Osmančević (SD) biti kandidovan za zamjenika predsjedavajućeg.

Ukoliko se navodi o novoformiranoj vijećničkoj većini pokažu tačnim, u opoziciji će ostati četiri vijećnika iz NBL-a (Enes Idrizović, Damir Džafić, Jasmin Smajić i Edis Mešić), četiri vijećnika SDP-a (Armin Karić, Galib Softić, Nermin Živčić i Nedžad Bukvar), dva vijećnika SBB-a (Jasad Imamović i Edis Mujanović) i dva vijećnika NiP-a (Admir Karić i Mujo Mukić).   

Podsjećamo, konstiturajuća sjednica Općinskog vijeća Kalesija je prekinuta u srijedu, 13.januara, kada je nakon polaganja i potpisivanja svečane izjave predsjedavajući iz prošlog saziva vijeća Enes Idrizović prekinuo sjednicu, kako je naveo, zbog zdravstvenih problema. Nakon toga, četiri vijećnika NBL-a (Idrizović, Džafić, Smajić i Mešić) su napustili sjednicu. Njima su se pridružila četiri vijećnika SDP-a i vijećnik SBB-a Edis Mujanović.

Međutim, preostalih 17 vijećnika je zadražio nastavak sjednice s obzirom da, kako je navedeno, Idrizović nije formalni predsjedvajući vijeća, već samo kao predsjedavajući iz prethodnog saziva vodi sjednicu do izbora novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija. Tada je obrazloženo da u slučaju spriječenosti predsjedavajućeg iz prethodnog saziva, sjednicom može predsjedavati zamjenik predsjedavajućeg iz prethodnog saziva ili najstariji vijećnik.

Održana je sjednica Kolegija na kojoj je usvojen zaključak da sjednicu nastavi voditi Jasmin Osmančević.

Na nastavku vijećnici su usvojili Odluku o imenovanju Komisije za izbor i imenovanjeu sastavu: Fahzeta Valjevac (predsjednica komisije) i članovi:Edis Mešić, Mirsad Omerović, Ramiz Baručić i Ferid Hodžić.  Poslije toga vijećnici nisu podržali prijedloge da Enes Idrzović (NBL) bude izabran za predsjedavajućeg, a Damir Džafić (NBL) za zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija. Ranije je kandidaturu povuka Mensur Hukić (NBL).

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: