Danas konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Kalesija

Konsituirajuća sjednica Općinskog vijeća Kalesija održat će se danas sa početkom u 14 sati.

Na ovoj sjednici, novoizabrani vijećnici će položiti svečanu izjavu, a potom će biti izabrana  Komisija za izbor i imenovanja, koja će razmotriti pristigle prijedloge i vijećnicima predložiti imena kandidata za novog predsjedavaćeg Općinskog vijeća Kalesija i njegovog zamjenika.

Nakon toga će vijećnici većinom glasova izabrati novo rukovodstvo Općinskog vijeća Kalesija.

Podsjećamo, vijećnici novog saziva Općinskog vijeća Kalesija su krajem prošle sedmice preuzeli uvjerenja i prihvatili mandat u općinskih vijećnika.

Vijećničkog mandata su se odrekla dva vijećnika.

Zijad Suljkanović, koji je osvojio najveći broj glasova na listi SBiH, već ranije je preduzeo mandat zastupnika u Skupštini TK-a, tako da ga u Općinskom vijeću Kalesija zamijeniti Elvir Brkić, koji je bio četvrti na listi SBiH. Podsjećamo, Brkić je bio vijećnik i u prošlom sazivu kalesijskog vijeća, ali tada kao predstavnik Narodne stranke radom za boljitak.

Pored Suljkanovića, mandat vijećnika nije prihvatio ni Elvir Rožnjaković (SBB). Rožnjakovića će u vijeću zamijeniti Armin Hodžić, koji je bio drugoplasirani pobroju glasova na listu Saveza za bolju budućnost.

Ranije je uspostavljena vijećnička većina od 16 vijećnika.  U vijećničkoj većini se nalaze:

Nezavisna lista Sead Džafić – 5 vijećnika ( Fadil Alić, Mensur Hukić, Enes Idrizović, Mujo Kadić i Fikret Suljkanović), SDP – 4 vijećnika (Senad Šmigalović, Galib Softić, Armin Karić i Damir Džafić), GDS – 3 vijećnika (Damir Husić, Mujo Mujkić i Nihad Hamzić), BPS – 3 vijećnika (Jasmin Osmančević, Rašid Vildić i Semir Mujkanović) i A SDA – 1 vijećnik (Suad Musić).

U opoziciji ostaje  11 vijećnika. SDA – 7 vijećnika (Senad Šmigalović, Sejfo Trgovčević, Dina Šmigalović, Hasiba Kurtić, Nermin Mešić, Adnan Kamerić i Asim Pars), SBiH – 3 vijećnika: Ramiz Baručić, Nejra Mujanović i Elvir Brkić) i SBB – 1 vijećnik (Armin Hodžić).

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: