Dan bijelih traka u Kalesiji: Žrtve Prijedora ne smiju biti zaboravljene

U Kalesiji je i ove godine, mirnom protestnom šetnjom, obilježen 31. maj – Dan bijelih trka, kao znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih u prijedorskoj opštini od 1992. do 1995. godine, među kojima je 102 ubijene djece.

Organizatori obilježavanja je JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, u saradnjisam MSŠ Kalesija i OŠ Kalesija. Okupljenima su se obratili Ismar Hukić, profesor historije, i Muharem ef. Mešanović, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija. I Hukić i Mešanović su istakli da se moramo sjećati ovih zločinačkih događaja, ne zbog širenja mržnje, nego da se sačuva od zaborava, kako nam se ne bi ponovili.

Učesnici protestne šetnje, sa bijelim trakama oko rukama, nakon šetnje kalesijskim ulicama, proučili su Fatihu ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u znak sjećanja na sve prijedorske žrtve i na sve žrtve Genocida i Agresije na BiH. Predstavnici Općine i JU BKC „Alija Izetebgović“, na čelu sa direktorom Alijom Džfićem, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja.

U znak sjećanja na žrtve Prijedora, jučer su kalesijski vijećnici na 13. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Kalesija došli sa bijelim trakama oko rukava. Dan bijelih traka obilježili su i članovi Organizacija mladih NiP Kalesija, koji su se pridružili tradicionalnoj mirnoj šetnji, a nakon toga su i spuštanjem bijelih ruža u rijeku Spreču obilježili Dan bijelih traka.

Dan bijelih traka jeste dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Naime, na tog dana tadašnje vlasti u Prijedoru naredile su nesrpskom stanovništvu da na rukav svežu bijele trake, a na kuće izvjese bijele plahte – kako bi ih se prepoznavalo. Takav potez bio je samo uvertira u masovni zločin koji će se dogoditi u Prijedoru i okolini. I dogodio se, nedugo zatim.

U Prijedoru je ubijeno 102 djece. Ubijeno je više od 3.000 Prijedorčana, među kojima 256 žena. 31.000 ljudi bilo je zatočeno u logorima. 53.000 su žrtave progona i deportacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: