Crveni križ Kalesija realizuje projekat „Starenje i zdravlje“

Crveni križ općine Kalesija realizuje projekat „Starenje i zdravlje“ u sklopu kojeg djeluje „Centar za njegu i pomoć u kući“. Centar se nalazi na adresi Žrtava genocida u Srebrenici (Gradska dvorana), a njegov rad finansira Švicarski Crveni križ, ured u BiH, i Općina Kalesija.

Centar za njegu i pomoć u kući je  otvoren u cilju pružanja zdravstvene njege, psiho – socijalne pomoći, individualne njege, društvene pomoći  i pomoći u kući građanima općine Kalesija, koji su članovi Crvenog križa, prema katalogu, vrstama i načinu pružanja pomoći i njege u kući .

Cilj je omogućiti njegu i pomoć u kući za osjetljive kategorije društva, prvenstveno starije osobe, osobe sa onesposobljenjem i osobe sa hroničnim bolestima, kod kojih je evidentirano stanje potrebe za tuđom njegom i pomoći. Namjera ovog programa  je poboljšati zdravstveni i socijalni status starih i bolesnih lica, pružiti im mogućnost da što duže ostanu u poznatom okruženju vlastitog doma, pomoći porodicama lica koja su u stanju potrebe za kućnom njegom, zatim podizanje nivoa mentalnog zdravlja, ublažavanja posljedica samoće te sprečavanje društvene isključenosti.

Njega i pomoć u kući se pruža:

Usamljenim starijim osobama i starijim parovima kojima je potrebna zdravstvena, socijalna, individualna pomoć i pomoć u domaćinstvu.

Osobama sa onesposobljenjem koje imaju potrebu za zdravstvenom, socijalnom, individualnom pomoći i pomoći u domaćinstvu, a o kojima nema ko da brine.

Osobama koje su društveno izolirane ili boluju od hroničnih bolesti koje ograničavaju njihovu pokretljivost.

Njegu i pomoć u kući  pružaju:

Odgovorna medicinska sestra

Obučene njegovateljice/njegovatelji

Edukovani volonteri

Vrste njege i pomoći u kući:

Zdravstvena  njega

Individualna njega (osnovna njega)

Pomoć u kući

Društvena pomoć

Za više informacija možete nas kontaktirati na broj telefona: 061/297-331 ili putem maila: kalesija@ckfbih.ba; ckkalesija@gmail.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: