Budžet općine Kalesija viši za 440 hiljada KM

Općinsko vijeće Kalesija je na 30.redovnoj sjednici usvojilo rebalans budžeta za 2020.godinu. Ovom Odlukom budžet općine Kalesija je sa 11,9 povećan na 12,3 miliona KM, što predstavlja povećanje za 440 hiljada KM.

Rebalans budžeta je urađen s ciljem ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa i pomoć poslodavcima, zdravstvenom sektoru i stanovnicima općine Kalesija, navedeno je u obrazloženju donošenja ovakve Odluke.

Općina Kalesija je donijela i određene mjere koje se odnose na ublažavanje posljedica koronavirusa. Za pomoć privrednicima i radnicima koji su ostali bez posla planirana su sredstva u iznosu od 80 hiljada KM, poljoprivrednici mogu računati na podršku u iznosu od 200 hiljada KM, dok će trgovci, ugostitelji i obrtnici biti oslobođeni plaćanja komunalne takse u iznosu od 50 %. Izmjenjenom Odlukom, ukinuto je finansiranje političkih stranaka iz budžeta općine Kalesija.

Također, usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta za ovu godinu, kao i Izvještaj o radu načelnika, pravobranilaštva i kalesijskih javnih ustanova za prošlu godinu (Centar za socijali rad, BKC i Dom zdravlja Kalesija). 

Većinom glasova, prihvaćena je Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama Cjenovnika komunalnih usluga distribucije vode za piće i odvodnje otpadnih voda na području općine Kalesija. Novim cjenovnikom utvrđeno je da je cijena vode za domaćinstva iznosi 1,27 KM/m3 mjesečno, dok će domaćinstva po članu domaćinstva za kolektivno stanovanje (zgrade) plaćati 5,70 KM/ mjesečno. Ova Odluka ćese početi primjenjivati od 01.januara 2021.godine.

Vijećnici su podržali i Odluku o dodjeli općinskih priznanja, koja će se uručiti 23.maja u povodu Dana općine Kalesija.  “Medalju sa zlatnim grbom” dobit će aktuelni načelnik općine Kalesija Sead Džafić, dok će  “Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija” biti dodijeljena JZU „Dom zdravlja Kalesija“, Udruženju „Crveno – bijela, crvena radost“ Tuzla i Profesionalna vatrogasna jedinica Kalesija.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.