Braća Valjevac dobila svoj novi dom

U prisustvu mnogobrojnih donatora, prijatelja i uposlenika MFS-EMMAUS-a izvršena je primopredaja ključeva za kuću za braću Valjevac. Ključevi su uručeni starateljici braće Fahzeti Valjevac a uručio ih je gospodin Willem Pronk direktor holandske organizacije Stichting Proplan koja je većinski donator. U posljednje tri godine domaća humanitarna nevladina organizacija MFS – EMMAUS sagradila je ukupno 70 kuća za pogođene poplavama i socijalno ugrožene.

Događaju su prisustvovali i Zoran Jovanović ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK, Mumin Mumić koordinator za društvenu brigu Muftijstva tuzlanskog, predstavnici Centra za socijalni rad Kalesija, Enes-ef. Habibović glavni imam džemata u Donjim Vukovijama, te mnogobrojni prijatelji i rodbina.

Pored Stichting Proplana finansijsku podršku u izgradnji kuće dali su: Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena, IKC “Gazi Husrev – beg” iz Antwerpena, Herceg d.o.o. Srebrenik, Husanović d.o.o. Gračanica, Euro Stil Doboj, građani džemata Donje Vukovije te mnoge druge kompanije i pojedinci.

Podsjećamo, braća Elmedin, Elvedin, Sejfo i Hamid iz Donjih Vukovija, Kalesija su 2006. godine ostali bez oca, a 2009. godine i bez potpunog roditeljskog staranja kada ostaju uskraćeni za dom i normalan porodični život. MFS-EMMAUS započeo je izgradnju kuće u julu 2017. za malodobnu braću. Projektom izgradnje kuće sa 4 odvojena stana se nastojalo direktno pomoći ovoj djeci, koja trenutno borave u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, kako bi prilikom izlaska iz ove institucije potpomogli procesu povratka u zajednicu.

Zahvaljujući ljudima dobrog srca, ova akcija je uspješno završena. Sretni smo što smo osigurali budućnost ovoj djeci te se nadamo da će njihov novi dom biti uvijek ispunjen samo toplinom, srećom i lijepim trenutcima, navodi se u saopćenju za javnost MFS – EMMAUS.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: