BKC/Počela manifestacija Dani Povelje: Sjećanje na prvi pisani dokument na bosanskom jeziku

U organizaciji JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ u Kalesiji je počela manifestacija Dani Povelje. Manifestacijom Dani Povelje u Kalesiji se već godinama obilježava 29. avgust, dan kada je davne 1189. godine napisana Povelja Kulina Bana, prvi pisani dokument na bosanskom jeziku u kojem s e spominje državnost Bosne. Kalesija je prva u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini počela da obilježava ovaj jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine.

povelja3

Tokom proteklih godina, u okviru programa manifestacije „Dani Povelje“, u Kalesiji su  držane brojne promocije, tribine, izložbe i drugi sadržaji sa historijskom tematikom.Jučer je u Kalesiji mr. Emira Bošnjaković održala predavanje o značaju Povelje Kulina Bana i o srednjovjekovnoj Bosni. Na kalesijskim ulicama građanima su podijeljene afiše sa sadržajem koji govori o Povelji i Kulin Banu.

povelja2

Manifestacija će se nastaviti i tokom septembra mjeseca, kada će na rasporedu biti promocija knjige „TOJŠIĆI od srednjeg vijeka do 1958. godine“ autora Damira Bošnjakovića, zatim izložba pod nazivom "Školstvo u tuzlanskom kraju od osmanskog do socijalističkog perioda“, koju je pripremio Arhiv TK, a za osnovce i srednjoškolce bit će prikazan film o Povelji Kulina Bana.

Kalesijski „Preporod“ je pokrenuo manifestaciju „Dani Povelje“ i obilježavanje 29. avgusta, a kasnije su ove aktivnosti nastavili Gradska biblioteka i JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetebović“ Kalesija.

povelja4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: