BKC: U srijedu, u 17,00 sati, premijera filma o Abdulahu Kovačeviću

Dana 15. januara 1992. godine u Vražićima kod Čelića ukopan je magistar ekonomskih nauka, predsjedniku MBO Bijeljine, prvi šehid sjeveroistočne Bosne. Rezervisti JNA oteli su ga 29. novembra 1991. godine. Potraga policije iz Lopara, Tuzle i Sarajeva nije urodila plodom, a njegov nestanak izazvao je proteste u Vražićima, Čeliću te ispred zgrade Općine Lopare. Kovačevićevo tijelo pronađeno je 6. januara 1992. godine na brdu Žunovo nedaleko od Vražića.

Povodom 9. januara – Dana početka genocida nad Bošnjacima, u sali JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, u srijedu, u 17,00 sati, bit će upriličena premijera dokumentarnog filma o Abdulahu Kovačeviću. Film je rađen u produkciji NEON Televizije.


Ovaj datum (9.januar) se već nekoliko godina obilježava kao Dan početka genocida nad Bošnjacima jer je na isti datum osnovana „Republika srpska“ za koju je i Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu utvrdio da su njene institucije, vojska i policija, učestvovale u činjenju genocida nad Bošnjacima. Organizatori, pozivaju prije svega Kalesijce da daju svoj doprinos u obilježavanju dana kada je počeo genocid nad Bošnjacima kako ne bismo zaboravili ono što nam se dešavalo u proteklom ratu.

Udruženje “KORAK” će i ovoga puta nagraditi nekoliko posjetilaca.

Abdulah Kovačević rođen je 3. maja 1954. godine. Sin je Avde i Aiše Kovačević. Osnovnu školu završio je u Vražićima, a srednju u Brčkom. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, postdiplomski studij završio je u Ljubljani, a na Beogradskom univerzitetu pripremao je doktorsku disertaciju. Poznato je da je s profesorima u Beogradu došao u sukob zbog nacionalnog imena Bošnjak. Objavio je pedeset naučnih radova iz oblasti ekonomije, a svoje osvrte na predratnu političku situaciju objavljivao je u mnogim novinama. Za života je objavio zbirku poezije pod naslovom “Zlatne kiše”, a posthumno je objavljena njegova zbirka poezije “Bosnoljublje”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: