BKC: U petak promocija knjige „Deseta vrata pakla“ Rezaka Hukanovića

U petak, 29. marta, u 17 sati, u kalesijskom BKC-u, održat će se promocija knjige „Deseta vrata pakla“ prijedorskog novinara i pjesnika Rezaka Hukanovića. Osima autora, o knjizi će govoriti i Zlaja Jovanović, novinar RTV TK.  Potresna knjiga je autobiografski roman koji govori o logorima Omarska i Keraterm, gdje je autor bio zatočen šest mjeseci, izložen najgorim fizičkim i psihičkim torturama.

Riječ je o djelu kojeg porede s klasikom Prima Levija Zar je to čovjek?.

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik i privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. godine. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH.

Inače, Hukanović je bio svjedok u Haškom tribunalu, a i sama knjiga je, kako nam kaže Rezak, jedan od svjedoka pred međunarodnim tribunalom.

„Knjiga je do sada je na bosanskom jeziku doživjela pet izdanja. Prevedena je na engleski, norveški i njemački jezik. Upravo je završen prevod na turski jezik i trebalo bi da se pojavi u turskim knjižarama do Nove godine“, ističe Rezak Hukanović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: