BKC: U nedjelju projekcija filma „Usporeni genocid – što no nema sa Drine vedrine?“ Avde Huseinovića

U nedjelju, 9, januara 2022. godine, sa početkom u 16.30 sati (poslije akšam-namaza) u velikoj sali BKC-a, bi će prikazan dokumentarni film „Usporeni genocid – što no nema sa Drine vedrine?“ Avde Huseinovića.
Od 2012. godine u Kalesiji se redovno obilježava 9. januar – Dan početka genocida nad Bošnjacima. Na taj dan, 9. januara 1992. godine je tzv. Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je tzv. Deklaraciju o proglašenju Srpske republike BiH. Naziv tzv. Srpske republike BiH u Republika srpska zvanično je promijenjen 12. avgusta 1992.

S obzirom da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Haagu presudom u „slučaju Krstić“ i presudom u predmetu: „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore“ od 26. februara 2007. utvrdio da je na području Bosne i Hercegovine počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije tzv. Republike srpske, mi smo dužni tog dana govoriti o genocidu i svim zločinima koje su počinile institucije tzv. Republike srpske.

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja su UG „Korak“ Kalesija, JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BZK Preporod Kalesija i UG „Sumejja“ Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.