BKC: U Kalesiji počela manifestacija „Dani Povelje“

Ovogodišnja manifestacija, u organizaciji JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, počela je današnjom podjelom edukatvnog materijala o Povelji građanima na kalesijskim ulicama.

– Podjelom ovog materijala željeli smo upoznati građane Kalesije sa značajem Povelje Kulina Bana, kazala je Halima Dukić, profesorica turskog jezika, nakon podjele afiša.

Programom manifestacije predviđena su i dva kvalitetna kulturna sadržaja. Prvo će 31. avgusta (utorak), u 17, sati biti održana promocija romana „Staza mrkog medvjeda 14463“ Meše Đedovića, a u petak, 3. septembra, u 18,00 sati, na rasporedu je tribina „Bosna od Kulina Bana do danas“. Gost predavač će biti prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Bosanske akademija nauka i umjetnosti „Kulin Ban“. Bit će ovo prvi Kurtćehajićev javni nastup u svojstvu predsjednika Bosanske akademija nauka i umjetnosti „Kulin Ban“.

Kalesija je prva u poslijeratnoj BiH, manifestacijom „Dani Povelje“, počela da obilježava 29. avgust, dan kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina Bana. Ovaj datum je jedan od najznačajnijih datuma u povijesti Bosne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: