BKC: Predstavljene knjige „Dogovoreni rat“ i „Smrt na Savskom mostu“, novinar Sead Omeragić govorio o svjedočenju protiv Miloševića, susretu sa Arkanom, prijetnjama…

Kalesija je domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Dana Armije R BiHza Tuzlanski kanton. Tim povodom u kalesijskom BKC-u, uz prisustvo brojnih ljubitelja knjige, predstavljene su dvije poznatog bh. novinara Seada Omeragića  „Dogovoreni rat“ i „Smrt na Savskom mostu“.

O knjizi su, uz autora, govorili i novinarka Almasa Hadžić i Fahrudin Sinanović, direktor BKC-a.

– Knjiga „Dogovoreni rat“, koja svjedoči o dogovorima Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana kako da podjele BiH, doživjela je treće izdanje i, sigurno, nikad nije bila aktuelnija od vremena u kome sada živimo. Presretnuti razgovori koje su vodili Tuđman i Milošević, do kojih je tokom sabiranja dokaza na osnovu kojih je i nastala ova knjiga, došao Omeragić, kao i razgovri njihovih potčinjenih, dokaz su tadašnjih namjera da se BiH podjeli između Srbije i Hrvatske. Zahvaljujući našim časnim borcima , to im na sreću nije pošlo za rukom, istakao je između ostalog Fahrudin Sinanović.

pro1

Almasa Hadžić je istakla da bi Omeragićeva knjiga „Dogovoreni rat“ trebala biti štivo za sve mlade, kako bi bili svjesni ko su neprijatelji Bosne.

Knjiga „Smrt na Savskom mostu“ je značajno svjedočenje o zločinima počinjenim u Brčkom, posebno o tragediji koja se dogodila u zoru 30.aprila 1992.godine kada je rušenjem mosta na Savi između Brčkog i Gunje poginulo na desetine civila koji su se u trenutku rušenja zatekli na mostu.

Novinar Sead Omeragić je, između ostalog, govorio i o svom svjedočenju u Hagu protiv ratnih zločinaca Slobodana Milođevića i Momčila Krajišnika, o susretu Arkana, Fikreta Abdića i Biljane Plavšić u Bijeljini; govorio je o prijetnjama koje je dobijao zbog tekstova i knjiga koje je pisao.

pro4

– Za Kalesiju me vežu ratna sjećanja i stoga mi je posebno drago što je promocija mojih knjiga upriličena u danima kada se obilježava 27.godišnjica Armije RbiH. Zadovoljan sam što na promociji vidim dosta mladih i poručujem im i molim ih da dosta čitaju , izvlače pouku iz onoga što čitaju. Ne može se u ovoj zemlji govoriti o pravdi a da prethodno ne znamo istinu. Kad znamo istinu tada će nam svima biti lakše. Moja je obaveza, kao i svih onih koji su prošli bosansku kalvariju devedesetih godina. da pišem istinu, da bi generacijama koje dolaze bilo bolje – kazao je između ostalog u svom obraćanju Sead Omeragić.

Promociji su prisustvovali i pripadici boračkih organizacija. Među njima je bio i „zlatni ljiljan“ Edin Haračić – Klej, Tuzlak koji je u toku agresije uništio sedam četničkih tenkova.

pro2
pro3
publia
publika1
sejo1
sejo2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: