BKC: Otvorena izložba kaligrafskih radova Sabine Čaušević

U galerijskom prostoru BKC “Alija Izetbegović” Kalesija u ponedjeljak je otvorena druga samostalna izložba kaligrafskih radova mlade umjetnice Sabine Čaušević.
Sabina Čaušević je iz Svojata, općina Živinice, 14. maja 2018. godine ostvarila je svoju veliku želju, a to je samostalna izložba u rodnom gradu. Nakon toga, izložbom radova islamske kaligrafije predstavila se i kalesijskoj publici.

Izložbu je proglasio otvorenom Fahrudin Sinanović, direktor BKC-a, a ceremoniju otvaranja svojim nastupom uljepšala je mlada vilonistica Lamija Šišić.

– Kaligrafija je vid umjetnosti svojstven muslimanima, koji slikaju, na umjetnički način ispisuju ajete iz Kur’ana. Na neki način, kaligrafija je oda riječi, jer kaligrafi slikaju slova, kazao je, između ostaloga, Fahrudin Sinanović na otvaranju izložbe.

Autorica levhi Sabina čaušević, apsoloventica arhitekture, je iskazala zadovoljstvo što je u prilici da i Kalesiccima pokaže svoje umjetničke radove.

– Drago mi je da sam nakon Živinica došla u Kalesiju. Nekako je to meni najbliži grad i nekako sam najsrodnija s njim. Drago mi je što sam došla ovdje da pokažem kakva je ustvari kultura muslimana. Islamska umjetnost je toliko lijepa i šarena da svaki dan možete uživati u njoj. Cilj mi je u najljepšem svjetlu predstaviti islamsku umjetnost, kazala je Sabina Čaušević

Sabina se islamskom kaligrafijom počela baviti nakon što je upisala fakultet u Mostaru. Za nju posebno zadovoljstvo prdstavlja sazananje da se ljuidima sviđa ono što ona radi.

Posjetioci koji su prisustvovali otvaranju izložbe bili su oduševljeni kaligrafskim radovima Sabine Čaušević.

Izložba je prodajnog karaktera i bit će otvorena do četvrtka.
Posjetioci u toku radnog vremena mogu pogledati izložbu i kupiti neku od umjetničkih levhi po pristupačnim cijenama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: