BKC Kalesija: U ponedjeljak pogledajte film „Čanakkale – kraj puta”

U ponedjeljak, 28. maja, sa početkom u 18.30 sati, u Sali kalesijskog BKC-a bit će prikazan film „Čanakkale – kraj puta“. Ulaz je besplatan.

Film govori o jednoj od najvećih bitaka u toku Prvog svjetskog rata.

Moreuz Dardaneli i grad Čanakkale imaju veoma značajan strateški položaj iz razloga što predstavljaju vrata za Istanbul, Egejsko i Crno more. Savezničke sile su mislile da će prolaskom kroz Dardanele lahko dospjeti do Istanbula, glavnog grada Osmanske države, te da će u konačnici poraziti Osmansku državu. Cilj im je bio isparčati Osmansku državu i uništiti je.

Međutim, desilo se suprotno od njihovih očekivanja. Osmanska država je dala mnogo ljudi različitih narodnosti koji su se rame uz rame borili protiv Savezničkih sila na ovom frontu. Na kraju bitke na Čanakkaleu stradalo je oko 250 hiljada pripadnika Osmanske armije, među kojima je bilo i Bošnjaka.

Potrebno je nešto ukratko reći o značajnim datumima ove bitke: Pomorska bitka na Čanakkaleu počela je 19. februara 1915. godine i završila pobjedom 18. marta 1915. godine. Kako su Savezničke sile bile poražene u pomorskoj bici, krenule su u kopnenu akciju na više mjesta u Čanakkaleu. Na kraju kopnenih borbi, pobjeda na frontu Čanakkale dogodila se 9. januara 1916. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: