BKC Kalesija: Promovirana knjiga Edina Kukavice o Bosni kao svesvetoj zemlji

U galerijskom prostoru kalesijskog BKC-a održana je promocija romana “Predodređenje” bh. književnika Edina Urjana Kukavice . O knjizi je, osim autora, nadahnuto govorio i Irfan Gazdić.

– Ovo je vrlo zanimljiva knjiga. Nema glavnog lika, nema klasične romaneskne likove. Ona nam kazuje kako su se sva historijska svjetska dešavanja prelamala i na Bosni, kazao je između ostalog Gazdić.

Rečeno je još i da „Predodređenje“ je roman koji nije roman, priča koja nije priča, književnost koja to nije, bar u onom klasičnom smislu. To je jedna, recimo, konceptualna disformacija nečega što bi trebalo da bude neispričana priča o zemlji, o Bosni kao svesvetoj zemlji.

Predodređenje se bavi Bosnom i Hercegovinom u vremenskom periodu od nekih 18. stoljeća, a geografski je radnja romana raspoređena na vrlo širok prostor Svete zemlje, od Jeruzalema do Konstantinopolja.

– Bosna i Hercegovina u Predodređenju nije teritorija, nije zemlja, nije država… Bosna je puno više od toga i neusporedivo više nego što riječi mogu dočarati, kazao je Edin Kukavica.

Autor je najavio da će ova knjiga imati i svoja dva nastavka: Otkrivenje i Proživljenje.

Ovo je četvrti roman Edina Urajana Kukavice (Prvorođeni Dun’ja, Beš, Vjernik i Preodređenje). Publika je s velikom pažnjom slušala izlaganje dr. Edin Urjana Kukavice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: