BKC Kalesija: Promocijom knjige „Istina“ Elmedine Muftić obilježit će se Dan početka genocida nad Bošnjacima

U utorak, 9. januara, u 17,00 sati, u sali kalesijskog BKC-a, bit će održana promocija knjige „Istina“ autorice Elmedine Muftić. Osim autorice, o knjizi će govoriti i Harun ef. Hodžić, major Armije R BiH, Suad Bešlić, književnik,  i Fahrudin Sinanović, novinar i književnik. Organizatori promocije su JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, UG „Korak“ i BZK „Preporod“ Kalesija.

Ovom promocijom će u Kalesiji i ove godine biti obilježen 9. januar – Dan početka genocida nad Bošnjacima.

Deveti 9. januar je izabran da se obilježava kao Dan početka genocide nad Bošnjacima jer je upravo na ovaj datum 1992. godine tzv. Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je tzv. Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH. Naziv tzv. Srpske Republike BiH u Republika Srpska zvanično je promijenjen 12. avgusta 1992.

Podsjećamo i da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Haagu presudom u „slučaju Krstić“ i presudom u predmetu: „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore“ od 26. februara 2007. utvrdio da je na području Bosne i Hercegovine počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije tzv. Republike Srpske, mi smo dužni tog dana govoriti o genocidu i svim zločinima koje su počinile institucije tzv. Republike Srpske.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: