BKC i EKO-ZELENI: Ekološki natječaj: ”Mladi tehničari i ekološke inovacije”

S ciljem realizacije programa „Promocija tehničke kulture i razvoja ekoloških inovacija kod mladih“, Udruženje građana „EKO-ZELENI“ Kalesija, u saradnji sa kalesijskim BKC-om,  raspisuje natječaj za najbolji projekt -aplikaciju za učenike osnovnih i srednjih škola općine Kalesija o temi ”Tehnička kultura i ekološke inovacije”.

Ciljevi eko-natječaja je edukacija u oblasti tehničke kulture, promocija tehničke kulture i ekoloških inovacija mladih.

Učešće:

Učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola, koji mogu kreativnim metodama, uz podršku nastavnika/profesora Tehničke kulture, izraditi idejna rješenja projekta-ekološke inovacije koji  u praksi doprinose unaprjeđenju i promociji tehničke kultureUčenici mogu raditi projekte –  aplikaciju – maketarski model i slično koji će biti izloženi na SMOTRAMA TEHNIČKE KULTURE, odnosno na završnoj manifestaciji nakon ekološkog natječaja provedenog u školama.

Poželjni su sljedeći sadržaji za izradu idejnih projekata-maketa ili aplikacija:

1)GRADITELJSTVO – izolirani zidni paneli od recikliranih materijala, redizajn betona za 21. stoljeće; 2) otkrivanje curenja – ušteda vode, troškovno i energetski učinkovito rješenje za komercijalne zgrade, 3) nova upotreba starih guma, smanjenje emisija štetnih plinova u industriji i automobilizmu, 4) energetska učinkovitost, alternativni izvori energije, 5) zeleno kretanje, 6) sigurniji gradovi uz recikliranu gumu, 7) više pametnih senzora za recikliranje elektroničkog otpada, 8) čišćenje naftnih mrlja talogom iz tvornica papira, 9) sortiranje tekstilnog otpada – korak dalje, 10) upotreba izlučenih metala u inženjerstvu površina, 11) upotreba neželjeznih metala – novi sistem sortiranja, sortiranje prilagodljivim senzorima za učinkovitije recikliranje, 12) recikliranje plastike za upotrebu u građevinarstvu, 13) dizanje iz ruševina – konstruktivna uporaba reciklirane keramike, 14) reciklirani krovni filc, 15) postrojenje za obradu vode, 16) solarni sistemi.

Rok za dostavljanje radova je četvrtak 26.11.2020. godine.

Nastavnik tehničke kulture će odabrati po jedan (1) rad-projekt učenika i dostaviti na planiranu smotru koja će se održati u kalesijskom BKC-u, terminu koji će biti određen naknadno. Komisija  će ocijeniti radove i najuspješnijim učenicima dodijeliti vrijedne nagrade i priznanja na manifestaciji u sali BKC-a, u skaldu sa mjerama zaštite od COVID 19.

Nagrađuje se ukupno osam(8) radova i to: 5 (pet) učeničkih radova iz osnovnih škola i 3 (tri) rada iz srednjih škola.Škole i nastavnici će dobiti zahvalnicu za doprinos razvoju tehničke kulture.

Nagrade za najuspješnije  su sljedeće: 5+3 radova će biti nagrađeno pojedinačno  sa po 50,00 KM, knjige i zahvalnice. Također, svi učesnici i sve škole će dobiti zahvalnice.

Komisiju za odabir najboljih radova činit će prof. dr. Muhamed Omerović, Mr. Milan Cvijetinović, autor udžbenika Tehničko obrazovanje, i Adem Karić,inž.mašinstva, telefon 062947635 (uputstva nastavnicima škola-koordinacija)

                                                                                                     Organizacioni odbor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: