BKC: Arhivski radnici iz BiH i regiona posjetili Kalesiju

U organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona Tuzla i Društva arhivskih zaposlenikaTK u Tuzli je u četvrtak i petak petak održano je 31. Međunarodno savjetovanje “Arhivska praksa”, na kojem su se okupili eminetni arhivski stručnjaci iz 6 zemalja regiona: BiH, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Italije. Na ovom skupu arhivskih stručnjaka prezentirano je oko četrdeset stručnih priloga i saopštenja o problematici koja je veoma aktuelna za ovu djelatnost. također, na Savjetovanju je prezentirana arhivska i informatička oprema nekoliko certificiranih proizvođača iz zemlje i inozemstva.

U toku dvodnevnog programa arhivski radnici su posjetili i Kalesiju. U sali JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, gostima je dobrodošlicu iskazala Hata Mujčinović, pomoćnica općinskog načelnika, nakon čega im je prikazan kratki video zapis o Kalesiji. Samir Halilović, profesor historije i predsjednik Udruženja „Ornament“, govorio im je o kulturno-historijskom naslijeđu na području općine Kalesija. Gosti su imali priliku i da poslušaju iizvornu muziku. Za njih su dvije pjesme otpjevali članovi izvorne grupe „Odjek Vukovija“.

Neki od njih su se prvi put susreli sa ovom muuzikom i bili su oduševljeni. – Kalesija ima bogato i značajno kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe, jako bogatu i zanimljivu prošlost, odnosno historiju bistovanja i življenja na ovim prostorima i upravo zbog toga smo doveli arhivske uposlenike u Kalesiju.

Zadovoljni su onim što su čuli i vidjeli u Kalesiji, kazao je Omer Zulić, direktor Arhiva TK. Na kraju posjete Kalesiji, gosti su obišli Atik džamiju u Ćivama, jednu od najstarijih džamija na prostoru sjeveroistočne Bosne, gdje je, na otvorenom, bila postavljena i izložba slika pod nazivom „Stara Bosna“.

 

FOTO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: