BKC “Alija Izetbegović” Kalesija u prošloj godini realizirao preko 250 različitih aktivnosti

BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija  je prošle godine realizirao više od 250  različitih aktivnosti, različitih kulturnih, obrazovanih, edukativnih, zabavnih i drugih javnih događaja. Održane su brojne književne večeri, promocije knjiga, tribine, predavanja, koncerti, pozorišne predstave, projekcije filmova, okrugli stolovi, izložbe, radionice…

Prema riječima Fahrudina Sinanovića, direktora JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija u toku 2019. godine, u saradnji sa Dramskim studiom Ankata, realizirana je škola glume, organizirana je i škola harmonike, a u vlastitoj produkciji urađene su i dvije predstave za djecu.

„U mrtu 2019. godine održan je i Festival dječijeg teatra.  Nastavljen je rad na upisu izvorne muzike na UNESCO listu spomenika nematerijalne kulturne baštine. U ovaj projekat uključeni su i Muzička akademija Sarajevo i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa TK. I ove godine održana je manifestacija „Kalesijsko ljeto“, tokom koje je publici ponuđeno više različitih kulturno-zabavnih sadržaja“, kazao je Sinanović.

Dodao je da je zahvaljujući BKC-u, u Kalesiji je snimljen dokumentarno-igrani film „Devet disidenata“, poznatog režisera Ahmed Imamovića.

„Film je rađen u tehnici VR 360 Video, i to je prvi put da je takav film snimljen u Bosni i Hercegovini. Inače, film je posvećen bošnjačkim književnicima hapšenim u vrijeme komunističkog režima: Edhemu Mulabdiću, Ahmedu Muradbegoviću, Aliji Nametku, Rešadu Kadiću, Enveru Čolakoviću i Safetu Kafedžiću, Muhamedu Kondžiću, Meliki Salihbegović i Muberi Mujagić. I premijera filma bila je u Kalesiji, a kasnije je prikazan u sarajevu i drugim bh. Gradovima“, istakao je Sinanović.  

Naglasio je da da BKC ima problema sa nedostatkom radne snage, a najneophodniji su majstor scene, tona i rasvjete i umjetnički rukovodilac.

„S obzirom na kadrovske i nfrastrukturne potencijale, možemo reći da iz kamena cijedimo vodu. Nekada su, prije spajanja, BKC i Gradska biblioteka imali ukupno 10 uposlenika.  Sve ovo radimo sa 6 uposlenika. Kad tome dodate godišnje odmore i bolovanja, znalo se desiti da Ustanova radi sa 3 ili 4 uposlenika. U 2020. godini planirali smo realizirati sve manifestacije koje smo imali i u prethopdnoj godini, ali ćemo se truditi na svako od njih dignemo na veći nivo u svakom smislu“, govori Sinanović.

Sinanović je iznio vrlo zanimljivu ideju u pogledu rješavanja prostora za Gradsku  biblioteku.  

„Ono na čemu ću kao direktor raditi jeste pokretanje inicijative za izgradnju zgrade biblioteke, na bazi javno-privatnog partnerstva, kao što je to uradio Tešanj. Općina bi odobrila lokaciju i potrebnu dokumentaciju, zainteresirani ulagači bi izgradili objekat. U objektu, odnosno u zgradi, bi bile prostorije za biblkioteku, poslovni i stambeni prostori za investitore, kao i fiskulturna sala koja koju bi koristili učenici OŠ Kalesija i MSŠ Kalesija. Takva zgrada, sa svim tim sadržajima, napravljena je u Tešnju. Odlična lokacija je prostor između OŠ „Kalesija“ i MSŠ Kalesija. Na taj način biblioteka bi bila praktično među učenicima, a i sa novim prostorijama postala bi centar cjeloživotnog učenja. U projekat bi bile uključene i organizacije TIKA, Ministarstvo za obrazovanje i nauku TK, a vjerujem da ne bi bio problem naći i druge donatore za gradnju biblioteke“, smatra Sinanović.  

Pored direktora Fahrudina Sinanovića, prezentaciji aktivnosti iz prošle godine i planovima za 2020.godinu prisustvovali su Izet Bukvarević, predsjednik UO BKC-a „Alija Izetbegović“ i književnik Mehmed Đedović.

Predsjednik Upravnog odbora BKC-a “Izet Bukvarević” kazao je da je zadovoljan sa radom ove ustanove, kao i da su u 2019. godini urađeni i infrastrukturni projekti a isto tako je naglasio da je ovoj ustanovi potrebna nabavka novih svjetlosnih uređaja, jer su sadašnji instalirani prije deset godina.

Ovom prilikom je javnosti predstavio svoj novi roman i Mehmed Đedović pod nazivom “Put znaš”. Za roman “Put znaš” kao i za roman književnika Fajke Kadrića “Udovičke zemlje” promocija će biti održana u mjesecu februaru.

Podrška u radu BKC-u u protekloj godini pružili su Općina Kalesija i općinski načelnik Sead Džafić, Fondacija za bibliotečku i izdavačku djelatnost Sarajevo, Ministarstvo kulture, sporta i mladih TK, Federalno ministarstvo kulture i sporta i BH Pošta.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: