Bivši igrači iz dijaspore pomažu kalesijsku Bosnu

Mladi, obrazovani ljudi napuštaju BiH jer ovdje ne vide perspektivu. Na ovaj problem nisu imuni ni sportisti koji odlaskom u Zapadnu Evropu pronalaze mnogo bolje uslove za rad i dalje napredovanje u karijeri.

Međutim, ovaj problem nije prisutan samo posljednjih godina. I ranije se s ovih prostora odlazilo preko granice u potrazi za boljim uslovima rada i većim platama.

Stariji ljubitelji fudbala u Kalesiji se dobro sjećaju generacije kalesijskog Jedinstva (današnja Bosna), sa kraja devedesetih, kada je skoro čitava prva postava ovog kluba (predvođena Senadom Karićem, Sakibom Mustafićem, Fahrudinom Pjanićem, Vehabom Tubićem, Safetom Suljkanovićem….) otišla u Luxemburg. Neki od njih, poput Pjanića i Mustafića, su, zahvaljujući kvalitetnijim uslovima, omogućili svojim sinovima da danas ugodno i lijepo žive od najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Trend odlaska kvalitetnih fudbalera iz Kalesije u Evropu je nastavljen i u postratnom periodu, a posebno u posljednjih desetak godina, kada je poput turbolentnih devedesetih, iz FK Bosna Kalesija otišla plejada kvalitetnih fudbalera (Sabit Alimanović, Anel Pjanić, Senad
Husić, Anel Alibašić, Edin Karić, Said Džilić, braća Edvin i Semir Zulić, Enis Zahirović, Eldin Muminović – Šiška, Šemsudin Džanić, Mirel Ibrahimović…)

Neki od njih su zadržali kontakt sa nekadašnjim saigračima u Bosni, redovno se javljaju, raspituju za rezultate i stanje u klubu, nude pomoć.

Tako je nedavno, prilikom boravka na odmoru u Kalesiji, Sabit Alimanović, koji je pored Bosne, nastupao za Zvijezdu iz Gradačca, Orašje i Olimpik, bivšem klubu donirao kopačke i štucne za seniorski tim.

Semir Zulić (u Kalesiji poznatiji kao mlađi Kina) je FK Bosna Kalesija poklonio sportsku opremu za seniorski tim i mlađe kategorije, dok je Eldin Muminović – Šiška na poklon donio dvije fudbalske lopte.

Osman Križevac iz kalesijskog naselja Brda, koji radi u švicarskom gradu ZUG, je već tradicionalno, kao i svake godine, posjetio klub i donirao 7 pari kopački, a poslije razgovora sa trenerom Ibrom Mahmutovićem i predsjednikom kluba Zuhdijom Karićem, obećao da će uskoro poslati još nekoliko pari kopački, kako bi kompletan tim bio opremljen.

Zuhdija Karić, predsjednik FK Bosna Kalesija se zahvalio svima na donaciji i pozvao i druge bivše igrače, ali i prijatelje ovog kluba da slijede primjer Križevca, Alimanovića, Zulića, Muminovića i drugih koji redovno pomažu rad kalesijskog drugoligaša.

 

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: