Biciklistička staza koja se gradi u Živinicama nastavit će se u Kalesiji

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić održao je sastanak sa načelnikom Općine Živinice Samirom Kamenjakovićem. Na sastanku je bilo riječi o nekoliko projekata koje za cilj imaju povećanje kavaliteta života građana Kalesije i Živinica. Jedan od projekata je izgradnja puta Tupković- Rainci.

Općina Živinice je već izdvojila sredstva i ovih dana pokrenut će inicijativu u Javnim nabavkama da se krene sa realizacijom. Što se tiče općine Kalesija, prema riječima načelnika Seada Džafića najvjerovatnije će na rebalasu budžeta uvrstiti sredstva kako bi se put spojio.

“Drugi dio razgovora tekao je u mogućnosti da razvijemo biciklizam kao jednu alternativu zdravog življenja i povezivanje općina Kalesija i Živinice”- rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Podsjećanja radi u protekloj sedmici je, na području općine Živinice, počela realizacija projekta izgradnje biciklističke staze koja će se raditi u formi autoputa za bicikle, jedinstvenog u Bosni i Hercegovini. Izgradnja prvog autoputa za bicikle u Bosni Hercegovini planirana je na području Ciljuga. Realizacijom ovog projekta povezat će se historijski značajne destinacije koje se nalaze u općini Živinice. Na današnjem sastanku razgovarano je da se staza nastavi i na području općine Kalesija.

” Biciklistička staza koju rade u Općini Živinice ide prema Krivači. Mi ćemo nastaviti taj naš dio. Vidjet ćemo da li ćemo graditi pored korita rijeke Spreče ili ćemo pored magistralnog puta jer staza za bicikle mora biti odvojena od autoputa”istakao je načelnik Sead Džafić.

Još jedna od tema današnjeg sastanka održanog u zgradi Općine Kalesija jeste izgradnja kolektora i pravljenje kanalizacionih mreža na najsavremeniji način. U prvom planu je farma u Vukovijama gdje je planirano na dijelu Spreče napraviti jedan kolektor. Razgovarano je o jednoj tehnologiji koja je u svijetu danas najpoznatija. Ono što dalje slijedi jeste praviti zajednički projekat prema IPA fondovima, a ukoliko se napravi saradnja između dvije općine lakše je dobiti sredstva, istaknuto je na sastanku načelnika općina Kalesija i Živinice.

(Kalesija.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: