Bajramska čestitka Medžlisa IZ Kalesija

Bajram, naš najradosniji blagdan, dočekujemo u duhu tradicije naših dobrih prethodnika. Prvi dan, nakon Bajram-namaza, bajramujemo sa svojom porodicom.

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Es-selamu ‘alejkum, ve rahmetullahi ve berekatuhu,

Braćo i sestre u vjeri, dragi postači, ramazanskim ibadetima okićeni,

Hvala Er-Rahmanu i Er-Rahimu, Milostivom, Samilosnom, Onome koji se i nama smilovao u prvoj trećini Ramazana, na prilici da zaslužimo Njegovu milost.

Hvala El-Gaffuru i El-Gaffaru, Koji oprašta i preko ružnih postupaka prelazi, Onome koji je i nama oprostio u drugoj trećini Ramazana.

Hvala El-Mu’minu i El-Muhejminu, Davatelju sigurnosti i Zaštitniku, Onome koji će i nas uzeti u Svoju zaštitu onda kada nam zaštita od džehenemske vatre bude najpotrebnija. Tome smo težili svim ibadetima u posljednjoj trećini mubarek Ramazana.

Braćo i sestre!

Mubarek Ramazan smo ispratili, mjesec nebrojivih prilika za postizanje dobra. Postili smo, iftarili, s Kur’anom se družili, Poslanikov Bedr u naše nedavne pobjede utkali, Fethom Mekke svoj ego osvojili, stotinama usamljenih na vrata pokucali, svjesni svojih uspjeha Ramazan kraju priveli.

Minuli Ramazan smo disali punim plućima u našim kućama, našim džamijama i mektebima, sa našim porodicama i našim komšijama, džematlijama. Prošli Ramazan nije bilo tako, a naredni će, ako Bog da, biti još bolje. Koliko je Ramazan ostavio traga na nama, vidjeće se u vremenu koje dolazi.

Bajram, naš najradosniji blagdan, dočekujemo u duhu tradicije naših dobrih prethodnika. Prvi dan, nakon Bajram-namaza, bajramujemo sa svojom porodicom. Drugi dan je Dan šehida. Posjećujemo hareme, mezarja i učimo dove Milostivom Allahu za oprost grijeha svih rahmetlija, a naše, bosanske šehide, pominjemo u posebnim dovama i oživljavamo sjećanje na njihov šehadet za opstojnost naše Domovine. Treći, posljednji dan Ramazanskog bajrama, provodimo družeći se sa našim komšijama i rodbinom.

I nakon Ramazana, na Bajram pokažimo solidarnost sa siromasima i siročadima, starijima i nejakima, bolesnim i nemoćnim, te svima onima kojima je naša pomoć potrebna. U 10. ajetu sure El-Hudžurat Milostivi Allaha nas podsjeća: „Doista su vjernici braća.“ Evo nam Bajrama i prilike da halalimo jedni drugima. Znajte, da onaj ko oprosti, on je najbolji. I Allahov Poslanik, s.a.v.s., nam poručuje: „Nemojte se međusobno mrziti, nemojte jedni drugima zavidjeti i okretati leđa, i nemojte jedni druge izbjegavati, nego, robovi Allahovi, budite braća!“ Želite drugome ono što želite sami sebi!

Namaz u Ramazanu mora biti sastavni dio naših života i nakon Ramazana. Sustezanje od halala u Ramazanu mora se nastaviti kroz sustezanje od svih harama i nakon Ramazana. Lijepa riječ i zanemarivanje od onoga što nas se ne tiče mora biti ukras našeg jezika i nakon Ramazana. Saosjećajnost sa onima koji nisu u stanju sobom se brinuti mora biti naša česta preokupacija i po isteku Ramazana. Koliko smo Ramazan istinski doživljavali i njime se okoristili, toliko ćemo Ramazanom živjeti i nakon Ramazana.

Svim postačima, našim starijim i mlađim džematlijama, braći i sestrama u Domovin i i dijaspori, želimo

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Muharem ef. Mešanović

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Ibrahim Aljić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: