15. Festival izvorne muzike/Enver Šadinlija: I dok sunce sija, svirat će se i pjevati „Kalesija“

U organizaciji BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija održan je 15. Festival izvorne muzike. Učestvovalo je 10 izvornih grupa iz Kalesije, Gračanice, Živinica, Tuzle, Domaljevca… Voditelji programa bili su Enver Šadinlija i Jasna Hadžić.

– Činjenica je da su u najreprezentativnijoj svjetskoj enciklopediji „Encyclopedia Britannica“ zastupljeni „Kalesijski zvuci“, kao izvođači jedne vrste nacionalne muzike sama po sebi govori o vrijednosi izvornog melosa i izvorne pjesme. Festival se s pravom održava u Kalesiji jer je Kalesija sinonim za ovu pjesmu. I dok sunce sija, svirat će se i pjevati „Kalesija“, kazao je u uvodnom obraćanju Enver Šadinlija.

Festival je otvorila Hata Mujčinović, šef Službe za društvene djelatnosti Općine Kalesija. Na početku se publici obratila i Enisa Šojko, muzička urednica na BHR1, koja je kazala da je Festival tokom 15 godina prerastao u značajnu kulturnu manifestaciju, te da je s pravom pokrenuta inicijativa da se izvorna muzika uvrsti na UNESCO listu nematerijalnih spomenika kulturne baštine. U uvodnom dijelu Festivala nastupili su i članovi GKUD „Halisije „ Kalesija.

Sviralo se i pjevalo uz tradicionalne instrummente: šargiju, violinu, doboš, zurle… Publika je uživala uz svirku i pjesmu izvornih grupa: Braća Babajići, Kalesijski zvuci, Kalesijski slavuji, Zvorničko sijelo, Odjek Vukovija, Tradicija, Mustafa i jarani, Kalesijski dijamanti, Sprečanski biseri i Dobošćni. – Meni je uvijek zadovoljstvo doći u Kalesiju i zapjevati. Ovdje sam i započeo svoju karijeru sa pjesmom „Kalesijo, puna si mi cvijeća“. Izvorna muzika je naše blago koje moramo čuvati, rekao je Ismet Babajić, jedan od najstarijiih učesnika Festivala izvorne muzike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: