SENIDA IZGUBILA I POSLJEDNJU NADU DA JOJ JE MAJKA ŽIVA

Senida Bećirović, djevojka koja je 16 godina živjela u Beogradu pod imenom Mila Janković, nakon što je prilikom pada sela Caparde 1992. godine odvedena u Srbiju, jučer je u Komemorativnom centru Tuzla identificirala posmrtne ostatke svoje majke Senade.

Sa suzama u očima, drhtavom rukom, Senida je zajedno s tetkama stavila potpis na papir, koji je ozvaničio bolnu istinu o ubistvunjene majke.

Njenim potpisom ugašena je i posljednja nada da će majka Senada doživjeti istu sudbinu kao i Senida te da će se jednog dana pojaviti živa.

– Nemam vam, zaista, šta reći. Ovo je bolan trenutak o kojem ne želim govoriti – kratko je kazala Senida jecajući i brišući suze s lica.

Njena majka ubijena je sa još 50 civila 1992. godine u selu Caparde, kada su srpski vojnici i spalili selo. Mnogi se još vode kao nestali, što je i bila Senidina nada da će majku, ali i sestru Sandu, pronaći žive.

Još postoji nada da joj je sestra Sanda, čije tijelo za sada nije pronađeno,doživjela istu sudbinu kao i ona te da je kao beba tada odnesena u Srbiju. Senida je pod imenom Mila 16 godina živjela u Beogradu, u porodici Živka i Živane Janković, a prije toga je neko vrijeme bila u Vlasenici. Osim Senade Bećirović, jučer su identificirani i Hazim Hasanović, Zejna Ahmetović, Zejnil Lokmić, Izet Hadžić, Alija Mustafić, Mirsad Mustafić i Meho Hamzić.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: