Preminula starija žena iz Živinica zaražena koronavirusom, mlađi Tuzlak na respiratoru

Starija ženska osoba iz Živinica kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, saznaje Klix.ba.Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, starija žena je preminula jutros u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, usljed komplikacija koje je izazvalo njeno osnovno oboljenje, a bila je COVID-19 pozitivna.

Direktor tuzlanskog kliničkog centra Vahid Jusufović za Klix.ba je kazao da se na bolničkom liječenju nalazi osam osoba koje su pozitivne na koronavirus. Sedam je hospitalizirano u Klinici za zarazne bolesti, a jedno je u centru za vitalno ugrožene u Klinici za plućne bolesti u Slavinovićima.

Kako saznajemo, mlađa muška osoba iz Tuzle kod koje je prije nekoliko dana potvrđena zaraza koronavirusom trenutno je u teškom stanju i ona je u centru za vitalno ugrožene u Klinici za plućne bolesti u Slavinovićima. Riječ je o pacijentu kojem je općenito narušeno zdravstveno stanje, a sada je priključen na respirator.

“Mlađi muškarac ima težu kliničku sliku”, kazao nam je Jusufović.

Inače, u našoj zemlji raste broj zaraženih osoba, a u protekla 24 sata otkriveno je 60 pozitivnih slučajeva. Od toga je 22 na prostoru Republike Srpske gdje je zabilježen i jedan smrtni slučaj, a 38 je u Federaciji BiH.

U statistici portala Klix.ba već od ranije se navode 24 slučaja i to iz sedam iz Sarajeva te 17 iz Unsko-sanskog kantona. Posljednji podaci pokazuju da je osam osoba zaraženo u Tuzlanskom kantonu i to iz Živinica, a četiri su iz Tešnja te jedna iz Doboj Juga.

Jusufović je još jednom apelovao na stanovništvo vezano za važnost pridržavanja epidemioloških mjera.

“Priča da je virus oslabio te da izaziva blažu kliničku sliku pokazuje se netačnom. Koronavirus je u punoj virulenciji i može dovesti do veoma teških posljedica. Ovo je prilika za apel stanovništvu i pacijentima da se odgovorno ponašaju. Ukoliko budemo nastavili sa slobodnijim ponašnjem naći ćemo se u znatno težoj epidemiološkoj situaciji”, upozorio je Jusufović.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: