Preminula Merima Njegomir

Popularna pevačica Merima Njegomir preminula je u 69.godini života danas nakon kraće bolesti, objavili su srbijanski mediji.

Prije nekoliko dana mediji su prenijeli da se pevačica ne oseća dobro.

– Merima se ne osjeća dobro. Saznala je da je teško bolesna i to ju je pokosilo. Bori se sa teškim oblikom tumora. Posljednjih mesec dana pala je u krevet, klonula je i ne ustaje iz postelje. Obilaze je djeca, donose joj namirnice i čiste joj stan, dok se najmlađa kćerka preselila kod nje, kako bi joj bila pri ruci i kako bi joj dala podršku u ovim teškim danima. Teško joj je da objašnjava kakvo joj je zdravstveno stanje, pa izbjegava da sa bilo kim priča – otkrio je izvor za “Pink.rs

Snimila je više od 25 albuma i otpevala neke od bezvremenskih hitova kao što su „Ivanova korita“, „Ruzmarin“, „Zbog tebe“ i mnoge druge.

Merima je odrasla u naselju Kalvarija u Zemunu, pa je nakon završetka osnovne škole stekla i srednje obrazovanje u Višoj turističkoj školi, sa kojom je uporedo pohađala i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, odsjek za solo pevanje, u klasi profesorke Milice Popović.

Zanimljiva je i činjenica da je Merima svoju ljubav prema pjevanju, stekla dok je kao mala slušala svoju majku koja pjeva uz hitove sa popularnog „Radio Beograda“, te je i sama pokušavala da uz majku pjeva, ali kako je govorila, njena majka je smatrala da Merima uopšte nema talenta, i da stalno falšira, i da je nije podržavala u nameri da se bavi muzikom.

Merima se udala 1979. godine, za svog prvog supruga Milana Njegomira, sa kojim je bila u braku sve do 1995. godine, i sa kojim ima tri ćerke Ljubicu, Milicu, Jelenu i jednog sina Marka.

Nakon što se razvela od svog prvog supruga, poznata pevačica je dugo bila u vezi sa poznatim biznismenom Dragoljubom Markovićem, za koga se i udala 2015. godine, ali se i od njega ona razvela nakon nepunih godinu dana braka.

Pored pjevačke karijere, Merima Njegomir bila je angažovana i kao urednik muzičkog programa na RTS-u.

Svoju muzičku karijeru, pevačica je započela 1972. godine, kada je u pratnji orkestra „Citadela“, počela da nastupa u jednoj lokalnoj kafani, i to samo povremeno pjevajući za svoje društvo i drage prijatelje, ali je kasnije počela i da često nastupa sa pomenutim orkestrom u poznatom restoranu „Romanitar“, kada je naučila dovoljno pjesama da osmisli svoj repertoar.

Upravo na jednom od njenih nastupa, mladu Merimu Njegomir je čuo i tadašnji urednik „Radio Beograda“, Svetomir Šešić Šele, koji ju je pozvao da za pomenutu stanicu snimi dvije pesme, koje su i danas u arhivi „Radio Beograda“ – „Idem putem, pesma se ori“ i „Bisenija“.

Preokret u muzičkoj karijeri poznate pevačice, te i njen uspon, je nastao 1977. godine, nakon što je upoznala poznatog pevača Predraga Živkovića Tozovca, koji joj je komponovao dvije pjesme za prvi album koji je 1978. godine izdala poznata muzička kuća „Jugoton“.

Od tada pa do kraja života, Merima Njegomir je snimila 24 albuma, učestvovala na preko 45 festivala u periodu od 1979. do 2011. godine (gde je osvojila prvu nagradu čak na dvadeset festivala), te je snimila i preko sto snimaka za „radio Beograd“, gdje je interpretirala izvorne pjesme (od nekih koje su najpoznatije u njenoj interpretaciji su pesme – „Jutros mi je ruža procvetala“; kao i „Zajdi, zajdi“; „Što si leno na golemo“; „Sejdefu majka buđaše“; „Svu noć mi bilbil peva“; „Marijo, bela kumrijo“).

Takođe je poznato, da je ova pjevačica, bila i ostala jedan od retkih interpretatora pjesama na čak dvadeset stranih jezika – kineskom; hebrejskom; grčkom; ruskom; turskom; italijanskom; kao i na francuskom; mađarskom i engleskom jeziku.

Merima je u toku svoje karijere, održala čak tri koncerta na beogradskom „Kolarcu“ (2002.;2004. i 2015. godine), i dva solistička koncerta u Sava Centru (2007. i 2012. godine), i koncert u „Madlenijanumu“ (2013. godine).

Nagrade koje je za svoj umetnički rad, i doprinos očuvanju srpske tradicije i izvorne muzike i kulture, Merima dobila tokom svoje dugogodišnje karijere su – „Vukova nagrada“; te i „Zlatni mikrofon“; „Povelja udruženja muzičara džez, rok i zabavne muzike“; „Specijalna Nagrada Radio Beograda“; „Carica Teodora“; „Zlatna značka“; „Estradna nagrada Srbije“.

Solo albumi koje je snimila Merima u periodu od 1981. do 2016. godine, hronološki navedeni su – „Gde ste, moji srećni dani“; „Mezimica“; „Noći jedne žene“; „Opilo nas vino“; „Da nije ljubavi tvoje“; „Zaljubljena“; „Jutros mi je ruža procvetala“; „Zbog tebe“; te i „Moj Milane“; „Gde si, dušo, gde si rano“; „Šta mi značiš“; „Tamburice, kad bi plakat’ znale“; kao i „Pamtim još“; „Bol bolujem“; „Crnogorski biseri“; „Merima Njegomir“ (kao kompilacija 1991. godine; te istoimeni album 2001. godine); „Sedam noći“; „Zapisano u vremenu“ (kompilacija hitova, 2004. godinea); „Vojvođanska bajka“; „Pesme iz Crne Gore“; „Ružo moja bela“; „Podmoskovske većeri“; „Po rastanku“ Sevdalinke“; „Magla padala v’ dolina“; „Ej ljubavi stara“ (2016. godine).

Merima je bila istaknuta estradna umjetnica i dobitnica nacionalne penzije Republike Srbije.

(Informer)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: