Karla progovorila o osmogodišnjoj patnji: Gađali su je srpom zbog neposlušnosti

Devetnaestogodišnja njemačka državljanka Karla, koja je u ropstvu na najbrutalniji način maltretirana osam godina, saslušana je u sigurnoj kući, gdje je smještena nakon spašavanja i hapšenja njenih zlostavljača Milenka i Slavojke Marinković iz Karavlaha kod Kalesije.

Oduzeti dokumenti

Tužiteljica Gordana Tadić saslušala je Karlu u prisustvu osoblja Službe za strance terenskog odjela u Tuzli i u prisustvu tumača za njemački jezik, s obzirom na to da djevojka ne govori bosanski. Ispitana je i njena majka Kristina Siger, druga žena Milenka Marinkovića. Siger je predata u nadležnost Službe za strance BiH, potvrdila nam je jučer Sanja Škuletić, savjetnik za odnose s javnošću u ovoj instituciji.

– Kristina, državljanka Njemačke, do očitovanja Tužilaštva Tuzlanskog kantona po osnovu svih optužbi bit će pod nadzorom Službe za strance BiH. Oduzeti su joj svi dokumenti koje je posjedovala i ne može napustiti BiH dok se slučaj ne okonča – kazala nam je Škuletić.

Kako saznaje „Dnevni avaz”, tokom saslušanja, u teškom psihičkom stanju, 19-godišnja Karla progovorila je o mnogim brutalnostima koje je proživljavala proteklih osam godina u Karavlasima. Ponižavana je i fizički zlostavljana, o čemu je pristala govoriti istražiteljima, no još nije potvrdila sumnje o seksualnom zlostavljanju.

Tužilaštvu je potvrdila da joj Marinkovići i njena majka Kristina nisu dozvoljavali da spava u kući, pa je bila primorana spavati u štali. Svakodnevno su je tukli. Na obje njene ruke tokom saslušanja bili su vidni lomovi prstiju, stari po dvije-tri godine. Za Marinkoviće je obavljala najteže fizičke poslove koje nisu mogli podnijeti ni snažniji muškarci. Čak su je znali gađati i srpom zbog „neposlušnosti”. Ovo je samo dio navoda iz opširne izjave koju je dala istražnim organima.

Tužilaštvo TK, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) te Tužilaštvom BiH, razmatra podizanjem optužnice za krivična djela trgovine ljudima ili ropstva.

Napad na policiju

Iz Policijske uprave Kalesija, kojoj pripada najveća zasluga za privođenje Marinkovića, jučer smo saznali da je prilikom akcije hapšenja Milenka i Slavojke bilo i napada na službenike policije. Milenko i Slavojka nisu pružali otpor i odmah su se predali, dok je napad na policajca uslijedio od Milenkove kćerke i zeta.

– Milenkov zet Luka iz Bijeljine počeo je vrijeđati policiju, a njegova žena Monika (Milenkova kćerka, op. a.) sleđa je nasrnula na jednog pripadnika policije i udarila ga tri puta. Oboje su nakon toga uhapšeni i privedeni u policiju – rečeno nam je u kalesijskoj policiji.

Sead Makalić, komšija koji je fotografijom dokazao ovaj gnusni i nezapamćeni slučaj u BiH, dobio je prijetnje otmicom sina, navodno upućene od Milenkovog brata Miše Marinkovića i izvjesnog Dalibora iz Banje Luke. Ne plaši se, kako nam je kazao, a Tužilaštvo TK istražuje prijetnje, dok bi Makalić uskoro trebao dobiti i policijsku zaštitu.

Pobjegli iz Njemačke

Karlina majka Kristina navodno se udala za Milenka Marinkovića, nakon što je prethodno pobjegla iz Njemačke od svog prvog muža koji je nju i Karlu zlostavljao. U zaseoku Karavlasi kod Kalesije kruže priče da je Karlu njen biološki otac pokušao silovati, nakon čega je Kristina s njom pobjegla u BiH.

Istraga o poligamiji

Nezvanično saznajemo da je Služba za strance BiH trenutno u posjedu vjenčanog lista između Milenka Marinkovića i Karline majke Kristine, čiji je brak sklopljen u Matičnom uredu Zvornik.

U toku je provjera vjenčanog lista koja bi mogla obuhvatiti i pojedine državne službenike, jer osim zvaničnog vjenčanja s Kristinom, Milenko ima i zakoniti brak sa Slavojkom Marinković, što je Porodičnim zakonom u BiH zabranjeno.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: